Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-15 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lennart-johansson-1/

Familj

Till minne: Lennart Johansson

Som tidigare har meddelats har Lennart Johansson avlidit i en ålder av 89 år. Närmast anhöriga är döttrarna Eva och Lena.

Lennart Johanssons själ blev tidigt svart och hans hjärta guldkantat. I början av sextiotalet blev Lennart engagerad i AIK:s bandysektion, där han snart var ordförande. Vägen gick vidare till ordförandeposten i fotboll. 

Vid den här tiden var AIK:s ekonomi körd i botten, men när Lennart 1967 tog över som ordförande i hela klubben, en roll han hade i 14 år och därmed blev vår ”meste” ordförande, inleddes en ny era. Det blev inga sportsliga glansår, men Lennart gjorde något viktigare: han höll ihop klubben, red ut konkurshoten och ledde omvandlingen från det idylliskt småskaliga till en blivande modern toppklubb. 

Lennart tog de tillfällen som bjöds för att stimulera alla våra ledare, som när han gick han runt på Hovet och hälsade på våra ungdomsledare. Utöver symbolhandlingar var han i hög grad också delaktig i en omfattande satsning på klubbens ungdomsverksamhet. 

En av Lennarts bästa sidor var hans förmåga att få personer i hans närhet att känna sig sedda; han kunde minnas trivialiteter som han nämnde många år senare och som fick oss att tänka: ”Kommer Lennart ihåg det, som jag sade/gjorde då”. 

När Lennart så småningom gjorde karriär som ordförande i Svenska fotbollförbundet och i Uefa var han alltid angelägen om att inte uppfattas som en pamp; han hade inga behov av extravaganser. 

Han tog med sig mycket av sin känsla för folkrörelseidrott in i den europeiska toppfotbollen. Men det var ingen lätt match att vinna att storklubbarna skulle dela med sig av intäkterna från hans geniförklarade skapelse Champions League.

Lennart har delat ut pokaler vid många tillfällen, men det tillfälle som gladde honom mest var nog när han i höstas, som hedersordförande i AIK, fick lämna över SM-pokalen som bär hans namn till klubben i sitt hjärta.

Vi kommer alltid att sakna dig, Lennart.