Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lennart-ringman/

Familj

Till minne: Lennart Ringman

Lennart Ringman, Stockholm, har efter en kort sjukhusvistelse gått ur tiden i en ålder av 93 år. Han efterlämnar närmast sina döttrar Eva och Karin med familj.

Lennart föddes i Sågbo, en förort till Avesta. Lennarts start i livet var tuff med en ensamstående far och ett världskrig under tonåren. Redan som 12-årig grabb var det av ekonomiska skäl dags att börja arbeta heltid som släggdräng på Avesta järnverk. En vändpunkt blev när Lennart och hans bror Rune fick en styvmor. Hon märkte att Lennart var händig och såg till att han fick bli lärling på Edlers tapetserarverkstad. Så småningom fick han anställning som försäljare på Möbelkompaniet, först i Avesta och sedan Hedemora.

Lennart gjorde lumpen i Härnösand och fick därefter ett erbjudande om att bli avdelningschef för möbelavdelningen på Modigs, som på den tiden var stadens stora varuhus. Han gifte sig med Ruth och fick två döttrar. Lennart blev så småningom chef för hela varuhuset och lärde sig allt mer om konsumenter, försäljning och reklam. 

Under 1960-talet började vi svenskar att resa till Kanarieöarna och Lennart var inte sen med att leverera hotellinredningar. På Kanarieöarna träffade Lennart grundaren av Guldfynd och blev i början av 1970-talet rekryterad som vd för butikskedjan. Under Lennarts tid ökade antalet butiker snabbt och han reste till olika mässor jorden runt för att köpa stora volymer guldsmedsvaror till bra priser. 

Lennart hade planerat att gå i pension som 60-åring men fortsatte att arbeta i ytterligare 20 år. Bland de längre uppdragen kan nämnas arbetande styrelseledamot i Erling Persson AB, med fokus på Ur & Penn, samt Guldsmedernas inköpsaktiebolag och H. Engelberts Guldsmedsaktiebolag. Lennart tillhörde generationen entreprenörer som formade den moderna detaljhandeln i Sverige.

Lennarts humor och fyndighet var omvittnade och han har alltid kunnat underhålla familj och vänner med ett outtömligt förråd av intressanta historier från sitt yrkesliv.

En väldigt speciell man har gått ur tiden.