Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 19:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lennart-sjoberg-2/

FAMILJ

Till minne: Lennart Sjöberg

Professor Lennart Sjöberg, Djursholm, har som tidigare meddelats avlidit vid 82 års ålder. Närmaste anhöriga är hustrun Mona, barn och barnbarn.

En av de stora i grundandet och utvecklandet av modern svensk psykologi har gått bort. Lennart Sjöberg inledde sin forskarkarriär med att vid endast 26 års ålder disputera för doktorsgraden i psykologi vid Stockholms universitet. 1970 utnämndes han till professor i psykologi vid Göteborgs universitet och byggde där upp en stor forskningsavdelning i allmän psykologi. 1988 blev han professor i ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm, där han grundade Centrum för riskforskning.

Lennart Sjöbergs avhandling berörde metoder för psykologisk mätning. Denna inriktning var central under hela hans fortsatta mer än femtioåriga forskningsgärning, Med sofistikerade statistiska och matematiska modeller utvecklade han psykologiska mätinstrument inom en mängd olika områden, såsom perceptuella upplevelser, sinnesstämningar, motivation, känslor, riskupplevelser och personlighetsdrag i vid mening.

Parallellt med mätintresset var Lennart Sjöberg en forskare som var genuint nyfiken på människan. Ett tema i hans forskning berörde vad det är som driver människors handlande. Han visade den stora roll som känslor, intressen, motivation, och vilja spelar för mänskligt handlande. Särskilt uppmärksammad, både i Sverige och internationellt, blev Lennart Sjöberg för sin forskning om upplevelser av olika slag av samhällsrisker, där han redde ut hur riskupplevelser berodde på ett samspel mellan emotioner och hur man uppfattade risksituationen.

Lennart Sjöberg var ett föredöme och en inspirationskälla för många i svensk psykologi med sin stora vetenskapliga produktion av hög internationell kvalitet och med sin omfattande doktorandhandledning inom vitt skilda områden. Han hade ett snabbt fungerade knivskarpt och kreativt intellekt, som han frikostigt delade med sig av. Lennart Sjöbergs gärning lever vidare.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt