Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 15:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lennart-sjoberg/

FAMILJ

Till minne: Lennart Sjöberg

Professor emeritus Lennart Sjöberg, Djursholm, har avlidit i en ålder av 82 år. Närmast anhöriga är hustrun Mona, barn och barnbarn.

Lennart disputerade år 1965 vid Stockholms universitet och utsågs 1970 till professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Åren 1988–2005 var han professor i ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm där han även ledde Centrum för riskforskning. Där bedrevs tvärvetenskaplig forskning kring hur människor uppfattar risker och vad som förklarar riskuppfattningar. Ett ämne som särskilt studerades var attityder till kärnkraft och förvaring av använt kärnbränsle.

Lennarts vetenskapliga produktion omfattar mer än 620 artiklar, böcker, bokkapitel och rapporter. I sin forskning var han kreativ och tillämpade innovativa metoder. Han gjorde viktiga bidrag till flera områden såsom psykometri, beslutsfattande, riskforskning och personlighetspsykologi.

Bland hans många forskargärningar kan nämnas en empiriskt trovärdig teori om riskperception och dess förklaringar, teorin om intresse som drivkraft för arbetsmotivation samt utveckling av reliabla mätinstrument av personlighet och begåvning.

Lennart intresserade sig även för att nå ut med forskningsrön till allmänheten. Särskilt vinnlade han sig om att informera om tvivelaktiga teorier inom psykologi, som trots att dessa förkastats av vetenskapliga rön ändå anses som vedertagna utanför den akademiska världen.

Lennart var mycket uppskattad och respekterad bland sina kollegor. Under åren handledde han cirka 35 doktorander som han stimulerade till att bli oberoende forskare.

Vi minns Lennart som en skicklig forskare och generös människa. Han var mycket påläst även inom många andra områden såsom historia, konst, film, litteratur och musik. Han hade sinne för humor och lätt för skratt. Han kunde berätta många underhållande historier, som för alltid kommer finnas i våra minnen.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt