Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 10:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lilian-af-jochnick/

Familj

Till minne: Lilian af Jochnick

Som tidigare meddelats har Lilian af Jochnick, Täby, avlidit i en ålder av 75 år. Närmast anhöriga är Robert af Jochnick, sönerna Alexander, Sebastian och Christian samt systern Christina med familjer.

Lilian af Jochnick var en positiv och öppen och generös människa med stor aptit på livet. Jag hade förmånen att träffa henne under hennes sista tio år och vi fann respons hos varandra från första stund. Vår första kontakt gällde blivande finansiering av åtta bronsskulpturer till Centralparken i Täby. Hon hade en väl utvecklad blick för konst och former bland annat efter många års ansvar för NK:s juvelavdelning.

När vi kom till min utställning för Vasakronan i Solna fick hon se skulpturen Livskraft (75 cm hög). När hon var fem meter ifrån skulpturen utropade hon: ”Oj, den där köper jag, vad kostar den?” Affären gjordes upp och dagen därpå gladdes Robert med en stor bronsskulptur i 70-årspresent som placerades i Oriflames huvudentré, där den – vad jag vet – står ännu.

Lilian var mycket omtyckt av vänner och mycket aktiv med bland annat golf och bridge. Hon gillade fest och glädje och fyllde nyligen hela Berns med glada vänner vid sin 70-årsfest. Utöver flera tal och uppträdanden från vänner höll bland annat sönerna uppskattade tal för sin mamma. Hennes söner var hennes största lycka i livet, och hon engagerade sig mycket i deras framgångar. Dessutom höll hon ett gott öga på familjens sommarställe i skärgården.

När hon fick reda på att min fru Kerstin var silversmed ville hon gärna se några prover. Medan Kerstin lade upp sina alster utropade Lilian: ”Oj, de där vill jag ha ett dussin matsilver av i kniv, gaffel och sked.” Så blev det och en av sönerna njuter nu av dem med familjens vapensköld på varje skaft.

Lilian af Jochnick gav avtryck efter sig var hon än framträdde. Hon var en stor djurvän och hade otaliga prydnadsdjur i villan. Hon åtog sig gärna att sköta vänners hundar när behov uppstod. Hon hade stort kulturintresse och satsade mycket på att återställa det gamla torpet på tomten i Näsby Park i ursprungligt skick. Det är många som fått del av hennes generösa personlighet och kommer att sakna henne. Samtidigt kommer vi att leva på många oförglömliga minnen av glädje i samvaron med Lilian.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt