Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 18:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lisa-resare-2/

Familj

Till minne: Lisa Resare

Som meddelats har psykoanalytikern Lisa Resare avlidit i Mora, ett par veckor före sin hundraårsdag. Närmast anhöriga är syskonbarn och syskonbarnbarn med familjer.

Lisa Resare var en av de barnpsykoterapeutiska pionjärerna. Hon arbetade en tid vid dåvarande Skå och inspirerades av Skå-Gustav, Gustav Jonsson, som uppmuntrade henne att gå vidare. Hon fullföljde den högre utbildningen vid Ericastiftelsen 1954-55.

Efter en tid vid Hökarängens PBU-mottagning blev Lisa intresserad av att fördjupa sina kunskaper om barnterapeutiska metoder. Världen låg öppen. Sammanträffandet med Martin Borgen, då verksam vid Nic Waal-institutet i Oslo, fick betydelse. Han uppmanade henne att kontakta Serge Lebovici i Paris som byggt upp en dagverksamhet för barn med autism.

Mötet med Lebovici blev en viktig upplevelse som Lisa ofta återkom till. Hon oroade sig för sin knackiga franska men Lebovici hävdade att det inte hade betydelse när man arbetade med autistiska barn. Då var det annat som räknades.

Lisa fascinerades av en inblick i ett nytt tänkande i Paris där hon blev kvar under sitt yrkesliv. Hon arbetade vid Lebovicis dagverksamhet, barnterapicentret Alfred Binet och det Psykosomatiska institutet (IPSO) samt vid Necker-barnsjukhuset. Lisa utbildade sig till psykoanalytiker och öppnade privatpraktik. Efter Lebovici blev bland andra Andrée Green en viktig inspirationskälla för henne. Hon blev ett namn vid de institutioner där hon arbetade.

Lisa hade ett starkt engagemang i och talang för det kliniska arbetet. Hon talade om sina patienter med respekt, utan att förenkla, försköna eller framhäva sig själv. Hon var en uppskattad handledare med humanism och humor. Att skriva bävade hon för men hennes publikationer uppmärksammades för deras kvalitet. För den som läser franska finns en intressant artikel av Lisa: ”Un cas de deuil. Psychanalyse d’un petit enfant.” Revue Française de Psychosomatique (25/2004, 127–139), en hisnande berättelse om Lisas behandling med Alexandre 4 år.

Lisa hade stark integritet. Hon gjorde en ovanlig resa, från lantbrukarfamiljen i Dalarna till den akademiska Parismiljön. Hon deltog i uppbyggandet av institutioner i Paris som blivit internationellt välrenommerade. Hennes minne kommer även att hedras i Paris.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt