Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 05:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-maj-lena-lundstrom/

Familj

Till minne: Maj-Lena Lundström

Maj-Lena Lundström, 79 år, Norrköping, har avlidit efter en tids sjukdom i bland annat covid -99. Närmast anhöriga är barn, barnbarn, särbo och syster. 

Med Maj-Lena har en av våra trognaste och alertaste medlemmar i Friidrottens stora grabbar & tjejer tyvärr gått bort. 

Hon började tävla tidigt efter att ha turnerat som akrobat med Brittaflickorna i Östergötland. IFK Norrköping upptäckte henne vid skol-DM när hon var 11 år. Året efter vann hon skol-SM i höjd, 80 meter, deltog i stora SM i 4 grenar, 80 meter, längd, höjd och stafett.

Maj-Lena var tidig på damsidan att använda dykstil efter att ha inspirerats av höjdhoppsstjärnan Benke Nilsson. För att öva dykstilen tog Maj-Lena med sig köksstegen (!) till idrottsplatsen. Hon kastade sig från den för att lära sig landa på ena axeln i sandgropen.

När hon var 14 debuterade i en landskamp mot Ungern. Och landskamperna blev många. 

Det ovanliga med Maj-Lena var att hon inte tränade, hon tävlade sig i form. Framgångarna kom ändå. Hon tog en 4:e plats i höjd som 17-åring vid EM i Stockholm 1958 och en rad SM på 100 meter, höjd, 80 meter häck och femkamp. 

Maj-Lena var övertygad om att hon aldrig skulle idrotta mer när hon bildat familj i Norge. Men 1962 lockade IFK Norrköping henne till SM i Göteborg. Med lånade spikskor och tävlingskläder vann hon guld på 100 meter och 80 meter häck. 

Norska friidrottsförbundet fick upp ögonen och kom att tävla för norska landslaget och IK Tyrving som Maj-Lena Andersen. 

”Könstestet” vid EM i Budapest 1966 var hennes kanske märkligaste idrottsupplevelse. Hon och andra kvinnliga deltagare fick klä av sig nakna och gå förbi en grupp kostymklädda män. 

På senare år undrade Maj-Lena vilka resultat hon skulle ha nått med träning. Men hennes resultat imponerar ändå: 11,6 sekunder på 100 meter, 1,69 i höjd, 5,69 i längd. 

Hemligheten röjde hon i en intervju: ”Jag hade alltid roligt med idrotten. Jag lekte mig fram. Jag tog mig till uttagningstävlingar och vann. Och då kom jag med i landskamper och mästerskap”. 

Maj-Lena spred glädje och ödmjuk vänlighet. Vi saknar henne så.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt