Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 05:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-malin-gjorup-1/

Familj

Till minne: Malin Gjörup

Som tidigare meddelats har operachefen Malin Gjörup, Stockholm, hastigt ryckts ifrån oss i en ålder av 56 år. Närmast anhöriga är dotter Thea, pappa Henning, bröderna Peter och Manne med familjer.

”It's better to be ridiculous than absolutely boring” var Malins egen beskrivning av sig själv på Instagram. En inte helt rättvisande bild av en så allmänbildad, intresserad och engagerad människa. Ändå träffande, Malin behöll ungdomstrotset i sig med en stor portion humor. Hennes rika liv, med dansk och svensk familj, som riktig frankofil och stort musikintresse, delade hon med sig rikligt av på sociala medier.

Till oss som fått äran att räkna oss som familj och vänner underhöll hon på middagar och i umgänge. När sommaren kom och hon började postningar av bilresan ned till Blauzac så började även min sommar, och liksom hon led jag över att semestern med värmen, vännerna och rosén tog slut för fort.

Väl hemma fick hon dock alltid ny energi över något att reflektera över, inte sällan av politisk eller musikalisk karaktär. Malin var en utbildande entertainer! Att få följa Malins recensioner av varje års melodifestival var oändligt mycket roligare än att se själva festivalen. Sura toner uppmärksammades, klädstilar kommenterades och det allmänna scenframträdandet fick sig en grundlig genomgång. Malin följde förstås också alla operapremiärer, med en kompass för både det artistiska och det folkliga.

Förutom sin älskade dotter Thea har alltid musiken stått i centrum. Efter att hon studerat sång för professor Dorothy Irving verkade hon på bland annat Folkoperan och Vadstena Akademien. Favoritrollen var Cherubin i ”Figaros bröllop”, när hon sjöng den på Läckö slottsopera blev hon utnämnd av en enig kritikerkår till den bästa Cherubin någonsin.

Men det räckte inte att bara stå på scen, Malin var alltid intresserad av de strategiska frågorna. Via arbete som agent och för Gävle symfoniorkester så kändes jobbet på Norrlandsoperan som att Malin hade kommit hem. Det var ett nytt liv som skulle börja som hon var så väl värd. Nu blev det inte så, liksom sin mamma och syster med familj har hon hastigt ryckts bort alldeles för tidigt.

Samma dag som hon dog skrev hon ett inlägg om serien ”The split”. Hon erkände (med risk för att förstöra slutet) att hon fulgrät. Det är vad vi många gör nu. Vi fulgråter över hur en så älskad, begåvad och rolig människa kan få gå bort så tidigt.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt