Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-margareta-fagerstrom-saydam/

Familj

Till minne: Margareta Fagerström Saydam

Vår vän Margareta ”Meta” Fagerström Saydam, Stockholm, har gått bort i en ålder av 81 år. Närmast anhöriga är sonen Kerem och systerdottern Hanna med familjer, brodern Anders samt flera syskonbarn.

Meta föddes i Skelleftehamn i en syskonskanskara om fem. Sedan bodde familjen i Burträsk och kom till Eslöv 1950, där fadern arbetade som läkare. I Skåne fanns många av familjens släktingar. Meta studerade humaniora vid Lunds universitet och kom att arbeta som svensklärare i folkhögskolor och gymnasier. 

I Lund träffade hon sin blivande make Can som hon kom att överleva med i 14 år. Familj bildades där, de bodde även en tid i Istanbul.

Meta var en utåtriktad person som lätt fick kontakt med människor oavsett ålder eller ursprung och en enastående pedagog med gedigna kunskaper i de ämnen hon kom att undervisa i.

Redan som ung besökte hon flera länder, åkte världen runt. Meta reste även med Transsibiriska järnvägen. Hon lärde sig om andra länders historia och kultur. Efter pensioneringen blev Meta en omtyckt ledare för hälsoresor för äldre till Bulgarien, Kroatien och Turkiet.

I början av 1980-talet flyttade familjen till Stockholm där Meta undervisade bland annat vid Maria vuxengymnasium och Thorildsplans gymnasium.

Hemmet på Pipersgatan blev träffpunkten för alla vänner, släkt och arbetskamrater samt grannar. Vid de flertaliga bjudningarna diskuterades det livligt och mycket, övernattande gäster från när och fjärran fick alltid plats. 

Meta deltog aktivt i kulturlivet och hon tog initiativ till Skrivar- och cykelklubben och besökte vännernas Måndagsklubb. Hon var med så länge hon orkade innan hennes Parkinson sjukdom blev för svår men hennes intresse för omvärlden, för oss vänner, vårt välbefinnande fanns kvar under hennes sista tid. 

Vi minns med stor tacksamhet Meta som vän, folkbildare och som en kärleksfull medmänniska.