Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 13:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-marianne-fontaine-jern/

Familj

Till minne: Marianne Fontaine Jern

Psykolog Marianne Fontaine Jern, Ängelholm, har avlidit efter en lång tids sjukdom i en ålder av 75 år. Hennes närmaste är maken Stefan Jern och barnen Sara, Johan och Patrik med familjer.

Marianne föddes i Malmö, växte upp i Göteborg och tog studenten i Malmö för att sedan läsa psykologi i Lund med psykologexamen 1972. Under studietiden var hon amanuens vid pedagogiska institutionen.

Hon arbetade till en början som militärpsykolog och under en längre tid inom vuxenpsykiatrin, men kom sedan till dåvarande AMS och fortsatte som arbetspsykolog vid AMI under hela sin yrkeskarriär. Marianne var vid tre tillfällen, senast 2014–2015, en mycket uppskattad president i den internationella kvinnoklubben Inner Wheel i Ängelholm-Luntertun, där hon beskrevs som en riktig ”innerwheelare” med ett stort hjärta, och med omtanke, kärlek och omsorg om alla”.

I samband med världskongressen i psykologi 2004 gjorde vi en minnesvärd rundresa i Kina, som vi sedermera återupplivade varje år hemma hos någon av oss. Marianne blev en innerligt kär vän till oss alla, som mellan träffarna försåg oss med informativa nyhetsbrev om hur livet pågick.

Trots att vi visste att Marianne länge varit mycket sjuk, en sjukdom som hon bar med en förunderlig styrka, är det svårt att vänja sig vid tanken att Marianne är borta. Vi minns hennes glada skratt, hennes osentimentala kommentarer och hennes dråpliga historier ur vardagen. Marianne stod med båda fötterna på jorden och såg det komiska i tillvaron, aldrig på andras bekostnad men med begåvad självironi. Vi hade helt enkelt roligt tillsammans! Vem ska nu lära oss att knyta sjalar på 15 olika sätt?

Under skrattet fanns också en lyssnande själ, det var lätt att prata med Marianne. Hon gav ett ovärderligt stöd när någon av oss drabbades av svårigheter. Marianne lämnar ett stort tomrum efter sig och våra varmaste tankar går nu till Stefan, Sara, Johan och Patrik med familjer.