Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 10:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-marina-reutersward/

Familj

Till minne: Marina Reuterswärd

Marina Reuterswärd, Danderyd, har avlidit och efterlämnar en liten men nära vänkrets och många tacksamma hundar. Marina blev 82 år.

Marina föddes den 4 oktober på djurens dag, world animal day, som firas till minne av den heliga Franciskus, djurens helgon. Marina var in i själen en sann djurvän och vigde sitt liv åt hundarna.

Under flera decennier var Marina skattmästare i Stockholms kennelklubb, STOKK. Hon var initiativtagare till flera av STOKK:s uppskattade arrangemang och kampanjer. Till exempel antismällarkampanjen, Hundskyddsfonden och Guldbenet. Likaså startade Marina de glamorösa hundutställningarna Champion of champions, Veteran of veterans som arrangerades i Grands vinterträdgård. Senare blev det även Puppy of the year samt Golden oldies.

Marina värnade om djurkyrkogården på Djurgården och om föreningen Hundstallet. Marina var också initiativtagare till djurägarkortet samt Nos- och spaningspatrullen.

Marina var ledamot i Svenska kennelklubbens (SKK) kynologiska akademi sedan den bildades 2004. Där gjorde hon hon stora insatser för SKK:s museum. Marina skapade flera separata utställningar i museets lokaler.

Marina mottog Agrias djurförsäkrings hedersutmärkelse Årets djurhjälte 2004.

Marina var även initiativtagare till den årliga Tibetutställningen som hölls för de tibetanska raserna. Under flera decennier var hon klubbens skattmästare och självklara utställningsarrangör.

Marina värnade om vett och etikett och tvekade aldrig att påpeka när någon gjorde fel. Likaså när något gick henne emot reagerade hon, men kunde också be om ursäkt när hon fann det befogat. Marinas totala kärlek gick till hundarna och vi människor fick finna oss i att stå ett steg bakom. Vi som kände Marina, visste att det innerst inne fanns ett varmt hjärta som klappade för de som hon på sina olika sätt uppskattade.

Vi skänker Marina en varm tanke för allt hon gjort för hund-Sverige i sin livslånga passion för hundar, dess ägare och olika hundklubbar.

Hundvärlden saknar sin kämpe!

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt