Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-mats-garle/

Familj

Till minne: Mats Garle

Mats Garle, Stockholm, har plötsligt och oväntat gått bort vid en ålder av 72 år. Närmast anhöriga är barnen Micaela och Andreas, barnbarnen Adam, Hanna och Sebastian och tidigare hustrun Christina Garle med familj, samt övrig släkt och vänner.

Året var 1969 och Mats hade avslutat sin utbildning till laboratorieassistent på Statens bakteriologiska laboratorium i Solna när vi handplockade honom till vår forskargrupp på Farmakologen vid Karolinska institutet; vi mätte läkemedelskoncentrationer i blod och ställde dem i relation till den kliniska effekten.

Vi hade blivit tipsade om att Mats var begåvad, och även vi imponerades av hans förmåga att ta till sig nya tekniker och nytt vetande. Hans prestation blev inte mindre av att han kvällstid läste in en ingenjörsutbildning och därefter byggde ett hus för sin nybildade familj.

Läkemedelsanalyser i blod var ett outvecklat fält, och vi fick pröva oss fram med analystekniker som då var helt nya och oprövade, bland annat gaskromatografi och masspektrometri. Detta var litet av en konst och Mats insatser var avgörande. Klinisk farmakologi blev en egen medicinsk specialitet, verksamheten flyttades 1972 till nybyggda Huddinge sjukhus, numera Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. 

När dopning inom idrotten blev vanligare startades ett laboratorium för analys av dopningsprover med Mats som chef. Enheten införlivades i kliniken för klinisk farmakologi. Mats försåg ”dopinglabbet” med alltmer avancerade analysinstrument. Labbet ackrediterades av World antidoping agency som ett av ett trettiotal laboratorier världen över.

Mats styrde med gott ledarskap, tekniskt kunnande, kvalitetstänk och tro på internationell samverkan. Han bidrog också med stora insatser i vår forskning om hur genetisk variation i omsättningen av anabola androgena steroider komplicerar tolkningen av analysresultaten. 

Vårt bestående minne är Mats professionalitet, generositet och lojalitet. Vi är tacksamma över att vi har fått arbeta tillsammans med honom.