Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 17:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-mats-hasselquist-2/

FAMILJ

Till minne: Mats Hasselquist

Mats Hasselquist, Bromma, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 93 år.  Närmast anhöriga är hans döttrar Maria, Ylva, Magdalena och deras familjer.

Om Mats insatser i tennis- och bankvärlden må andra tala, jag talar som nära vän.

När jag läste Jan Edströms nekrolog över Mats tänkte jag under en förbiilande sekund: ”Den här ska jag läsa för Mats.” Jag hade nämligen tilldelats uppdraget att för den alltid lika människointresserade Mats läsa de flesta nekrologer publicerade i Svenska Dagbladet. Mats syn hade drastiskt försämrats under senare år och han behövde läshjälp.

När Mats hustru och tillika min goda vän Ulla avled för fyra år sedan upplöstes vårt triumvirat men vänskapen till Mats bestod. Vi lyssnade på samma radioprogram i P1 och såg samma tv-program och hade livliga diskussioner efteråt. Mats hade en ung pojkes själ och var intresserad av allt från sport till filosofi. Han var helt enkelt en mycket levande människa ända till slutet av sitt liv. Han ställde många frågor, men var också en mycket god lyssnare. Hans lekfullhet var också ett framträdande drag, som gjorde att barn gillade att vara med honom. Mina barn och barnbarn talar om honom som om en gammal kompis.  Och hans egna, nu vuxna, barnbarn ordnade gärna middagar för att höra sin morfar berätta om sitt innehållsrika liv.

När Mats, ”The one and only event manager ”, utsåg mig till sin efterträdare då synen svek honom, axlade jag gärna rollen när han ville hålla kalas. Livet känns helt enkelt lite torftigare när inte Mats finns där och berikar tillvaron med sin generositet, sin värme och humor, sina practical jokes och infall. Vi skrattade ofta åt nekrologgenrens tendens att överdriva föremålets positiva sidor, men i det här fallet känns det relevant – som det väl alltid gör för en nära anhörig.

En gentleman med leklynne, så kommer jag att minnas Mats.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt