Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-mats-martensson/

Familj

Till minne: Mats Mårtensson

Mats Mårtensson, Stockholm, har avlidit i en ålder av 70 år. Närmast anhöriga är hustrun Malou och sönerna Oliver och Vincent, övrig släkt samt vänner

1955 är jag sex år och på upptäcktsfärd på Viderupsgatan i Limhamn. En taxi stannar. En liten påg kutar ut från radhuset och möter sin mor som ser ut att komma från sjukhuset, pojken strålar av lycka. 

Senare lärde jag känna pojken då vi kom i samma klass. Mats var en kamrat med glimten i ögat. Vann nästan alltid då vi spelade Monopol, om gatorna i Stockholm. Gator vi inte kände till på den tiden. Senare i livet hamnade vi båda i huvudstaden. 

Vi sommarjobbade på Pripps i Malmö, sorterade vita och bruna flaskor. Tre backar för gammal starköl kom på bandet. Mats lyfte snabbt av dem till sig, oss. Ölen smakade bra på en fest för hela kamratkretsen.

Vi liftade och hamnade på ett billigt hotell. Rummet hade en dubbelsäng men bara ett täcke. Mats drog det till sig och somnade blixtsnabbt. Omöjlig att väcka.

Mats körde turistbuss i Europa. En god chaufför och en god charmör. 

Han tog ut kompassriktningen såväl i segelbåten som på fjällvandringen. Vi kom alltid rätt.

Mats blev civilingenjör och arbetade på Stockholms VA-verk. Åkte sedan till San Francisco och gick på Berkeley. Jag hälsade på och vi reste i Kalifornien i hans stora bäddbara bil. Vi hade var sitt täcke men nog snodde han ändå mitt i Monterey. 

Besökte Mats på KTH, hans nya arbetsplats. Trots att datorn fyllde hela rummet försvann det simulerade flygplanet på skärmen. Inte av den orsaken men sedan blev det Ericsson fram till pensionen.

I stugan i Karlarp förde vi goda samtal. Mats hade välgrundade och tänkvärda åsikter. Han hade rest och bott på många ställen på vår jord, upplevt många äventyr. Mats gav perspektiv på tillvaron och tips om goda böcker. En generös, omtänksam värd. Var en mästare vid grillen. 

Mats blev 70 år. Mina tankar går till Malou och deras två fina pojkar Oliver och Vincent.

Jag saknar Mats. Skulle gärna avstått ett täcke till. En god vän på resan genom livet.