Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-mats-westelius/

Familj

Till minne: Mats Westelius

Mats Westelius, konstnär och författare, Mariestad, har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 84 år och efterlämnar hustru Ulla-Britt, tre barn med familjer.

Mats växte upp i fyrtiotalets Kungsholmen, men det var på sommarstället Gullebo som Mats trivdes bäst, med naturen och seglingen, båda intressen som blev hans följeslagare genom livet. 

Mamma Elsa uppmuntrade skapande och Mats visade tidigt att han var konstnärligt begåvad.

Efter studenten gick Mats på Beckmans designskola, och kamratgänget med Olle Dahlin, Peter Dahl, Gunnar Stahre, paret Dehlins och Gunnar Berefeldt blev vänner som följdes livet ut.

Mats hade en dröm att bli bonde ända sedan han som liten fick åka med Åke på Fållbrunna på traktorn. Så i slutet av 1969 flyttade Mats med hustru och tre barn till en gård i Västergötland. Att var bonde på sommaren och konstnär på vintern såg Mats som en perfekt tillvaro, men efter tio år blev det konsten på heltid.

Han gjorde långa resor. Med en liten sliten grön axelväska reste han i Australien, Afrika och i södra Europa. Han var ständigt nyfiken på människors vardag som han fångade i teckningar, krita och akvarell. Mats reste lokalt på buss och tåg med matsäck och ibland blev det lite väl äventyrligt för oss i familjen.

Under perioderna mellan resorna tillbringade Mats dagarna i ateljén. Då stod radion på och han satt och skar linoleumsnitt med huskatten i en korg bredvid, under en värmelampa. Och alltid en kanna earl grey te.

Det blev en rad utställningar genom åren. Mats var lika glad varje gång att träffa vänner och besökare under långa utställningsdagar. Han var särskilt glad åt utställningarna i Stockholm på Galleri Dialog, då alla gamla kamrater dök upp. Då var det fest!

Seglingen förde Mats till västkusten, till klipporna, måsarna och fiskebåtarna. Det är ett tema som sedan följer Mats livet ut. Här träffade han skepparen Börje och dokumenterar i tio år fiskefartyget Astrid i text, foto och bilder. Det var långa färder på Nordsjön, Atlanten med Färöarna och ända bort till Ishavet. 

Mats är representerad av en mängd konstföreningar och offentliga institutioner, inte minst var Mats stolt över inköp från Nationalmuseum, Moderna museet och Sjöfartsmuseet i Göteborg. Mats är djupt saknad av oss alla. Han var en väldigt ödmjuk människa och hade alltid tid att lyssna, allra helst tillsammans med en kopp te.