Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 17:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-michael-olausson-1/

Familj

Till minne: Michael Olausson

Docent Michael Olausson, Stockholm, har som tidigare meddelats gått bort i en ålder av 70 år. Hans närmaste är hustrun Andrea sonen Erik samt barnen Randi, Frida och Johan från tidigare äktenskap.

Michael var en av Sveriges ledande arkeologer med ett internationellt nätverk kring den fornlämningskategori som går under beteckningen fornborgar. Detta var också ämnet för hans avhandling från 1995 ”Det inneslutna rummet”. Michael ledde flera större exploateringsundersökningar för Riksantikvarieämbetets undersökningsverksamhet. Bland dessa märks undersökningen i Sanda (Upplands Väsby), flera objekt längs Arlandabanan och inför anläggandet av flygplatsen Skavsta utanför Nyköping.

Michael var en hängiven forskare och fältarkeolog som både drev och deltog i ett stort antal forskningsundersökningar, varav flertalet berörde fornborgar, till exempel vid Lingsberg i Vallentuna, Fållnäs i Sorunda och på Birka. År 2009 inledde Michael ett forskningsprojekt om Runsaborg i Upplands Väsby, med årliga undersökningar vid borgen. Senast i fjol ledde han grävningar där. 

Michael började på länsstyrelsen 2003 inför de stora undersökningarna längs Norrortsleden för att utveckla ett tidigare oprövat koncept med flera olika undersökande företag. När undersökningarna var avslutade var Michael redaktör för den gemensamma slutpublikationen, ”Hem till Jarlabanke”. Michael utarbetade också ett arkeologiskt program för Stockholms län. Det årliga seminariet ”Arkeologi i länet”, som fått efterföljare i andra delar av landet, är till stor del Michaels förtjänst.

Michael har varit pådrivande i att utveckla arkeologiska metod- och forskningsfrågor. Han var inte rädd för att ifrågasätta vedertagna metoder och forskningsinriktningar vilket varit mycket värdefullt för oss på länsstyrelsen. Michael kombinerade intellektuell stringens och kreativitet med skicklighet och intresse för själva det arkeologiska hantverket. Han var också en humoristisk och lyhörd vän som vi är väldigt glada övet att ha fått känna.