Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 17:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-mikael-jern/

Familj

Till minne: Mikael Jern

Professor Mikael Jern, Stockholm, har avlidit i en ålder av 72 år. Närmast anhöriga är hustrun Marianne, barnen Magnus, Martin och Malin med familjer.

Rätta artikel

En internationellt erkänd pionjär inom datorgrafiken, Mikael Jern, professor i visualisering vid Linköpings universitet, har gått bort.

Mikael kom till Lund 1966. Av en tillfällighet fick han jobb på Lunds datacentral. Där blev han expert på att programmera datorritade bilder. I början av 1970-talet inledde Mikael och den legendariske professorn Hellmuth Hertz ett långvarigt samarbete.

Hertz hade konstruerat en bläckstråleskrivare tänkt att kopplas till en skanner. Av en slump träffade han Mikael som föreslog att skrivaren i stället borde göra bilder via en dator. Så blev det. Den första färgbildskrivaren kopplad till en dator såg dagens ljus 1973, en världsprodukt skapad i Lund. Den la grund till den teknologi som används i varje färgskrivare i dag.

Färgbildskrivaren blev en internationell framgångssaga. Tanken var att den skulle produceras i Sverige. Facit, då vårt största företag inom kontorsmaskiner, sa nej med argumentet att tekniken inte hade någon framtid. Rättigheterna såldes till ett företag i Boston.

Mikael kombinerade två roller: forskarens och företagarens. Tillsammans med en dansk partner startade han i början av 1980-talet ett bolag, Uniras.  Snart hade det kontor över hela världen. Familjen Jern kom därmed att bo några år i Dallas. IBM satte Mikaels bildprogram i sina första persondatorer.

Efter tjugo år som företagare drog Mikael sig tillbaka. Som sakkunnig på en professur i datavisualisering vid Linköpings universitet klagade han på de sökandes svaga kompetens. Då sa vi: Ta tjänsten själv! Linköping fick därmed 1999 en dynamisk professor som gjorde en ny resa – som forskare och som företagare med OECD och Eurostat bland kunderna.

I början på 1970-talet hjälpte Mikael forskare vid nationalekonomiska institutionen i Lund med programmering. Här började vi samarbeta. Mikael kunde snabbt rita upp tjusiga diagram över penningmängd och inflation. Vi trivdes ihop, särskilt på tennisbanan.

Mikael var vänfast, alltid lätt och rolig att prata med. Han hade en optimistisk syn på livet. Och han gillade god mat och gott vin. Många härliga måltider har vi fått hos familjen Jern i Ranarp på Bjärehalvön – en plats vilken Mikael kunde tala sig lyrisk för. Här kunde han koppla av i kretsen av sin älskade familj.