Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-08 13:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-monica-lindblad/

FAMILJ

Till minne: Monica Lindblad

Monica Lindblad, Stuvsta, har avlidit i en ålder av 77 år. Närmast anhöriga är dottern Katarina, barnbarnet Siri och systern Aino och hennes barn Stefan och Eva med familjer.

Monica växte upp i Aspudden efter att ha bott de första sju åren i Skåne. Hon tog studenten vid Brännkyrka läroverk och avlade därefter en fil kand-examen vid Stockholms universitet. Efter examen började Monica arbeta som kurator vid Mentalvårdsbyrån i Stockholm dit kvinnor som ville göra abort hänvisades. Detta var innan den nuvarande abortlagen infördes 1975. Mentalvårdsbyråns arbetsuppgifter med abortutredningar kom då att överföras till sjukhusen. Monica arbetade först som kurator vid kvinnokliniken, S:t Eriks sjukhus, och därefter vid kvinnokliniken, Södersjukhuset, fram till sin pensionering.

Att byta arbete och att göra karriär var inget som låg för Monica. Förutom olika sommarjobb i ungdomen hade Monica under sitt arbetsliv två arbetsgivare. Detta står i bjärt kontrast till hur Monica var i sitt privata jag. Där var hon något av en sökare, hon var intresserad av bland annat livsåskådningsfrågor, alternativ medicin, hälsokost och en sund livsföring.

Monica var road av att sköta och att odla sin trädgård men också av andlig odling i form av konst, litteratur, film, teater och opera. Efter pensioneringen läste Monica konsthistoria vid senioruniversitet, hon tog inte bara del av undervisningen utan tenterade också med bra resultat. Monica var intresserad av främmande länder och att resa. Hon gjorde tillsammans med vänner många längre, ibland äventyrliga, resor och besökte de flesta världsdelar.

Monica hade många egenskaper som alla människor borde ha. Hon var glad, öppen och empatisk och värnade särskilt om dem som var socialt utsatta. Hennes kuratorskollegor vid Södersjukhuset har berättat att när de kom som nyanställda var Monica alltid välkomnande och hjälpsam och hon delade gärna med sig av sin gedigna kunskap.

För tre år sedan drabbades Monica av cancer och genomgick en omfattande operation. I början såg allt bra ut men efter ett tag visade det sig att sjukdomen inte gav med sig. Trots smärta och stort lidande beklagade hon sig aldrig utan bar sin sjukdom med stor tapperhet. Monica var levnadsglad, nyfiken på tillvaron och på sina medmänniskor och hade mycket ogjort i livet. Saknaden efter Monica är stor.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt