Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 23:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-monica-sandback/

Familj

Till minne: Monica Sandbäck

Journalisten Monica Sandbäck, Nacka, har avlidit efter en tids sjukdom strax före sin 80-årsdag. Närmast anhöriga är dottern Johanna och hennes båda döttrar Klara och Maja.

Vi stod några stycken på första tee när vi fick höra att Monica signerat sitt sista scorekort. Någon annan får markera för första halvan av hennes liv. Jag kan skriva under för den sista - drygt 30 års vänskap både på och utanför arbetsplatsen.

Jag minns hur Monica kom virvlande in på Dagens Industris finansredaktion och höjde nivån både på kompetensen och skratten. När hon sedan fick chansen att bli en ”riktig” journalist hos mig på Nordenredaktionen tog hon den med liv och lust.

Jag minns hur vi varje vecka bettade kring oljepriset i USA och vinnaren fick en vinflaska.

Jag minns hur vi utmanade våra medarbetare i Norden att på ett naturligt sätt skriva in något om den populära tv-såpan ”Glamour”. Mosse i Finland tror jag vann den flaskan.

Jag minns när vi ville att de på samma vis skulle få in ordet hästmössa i sina texter. Den flaskan la Monica själv beslag på genom att skriva ”… det politiska sjabblet har lagt sig som en blytung hästmössa över den danska finansmarknaden.” Strålande!

Medan många av våra vänner tillbringade vinterveckor på slalomskidor, letade Monica och jag upp roliga långlopp att åka.

Jag minns hur vi skidade med Salén-grabbarna på dagen och dansade hambo med ortsbefolkningen i Färila på kvällen.

Jag minns alla våra mer eller mindre framgångsrika resultat i Tjejvasan.

Och naturligtvis minns jag hur ofantligt pinsamt det var när vi med dåligt vallade skidor togs ur spår första gången vi försökte oss på det norska Birkebeiner-Rennet.  Men året därpå var vi bättre förberedda och skidorna bättre vallade och vår sluttid imponerade till och med på kamraterna i grannlandet.

Jag minns hur jag drog Monica med ut på golfbanan. Hon var snabbt förbi mig i handikappstegen!

Jag minns hur vi pressade högste chefen att låta oss göra golfreportage för DI under sommaren? Västkustveckan, Skånes bästa, Äta & Bo-golfen långt innan detta var vanligt.

Och jag minns att vi spelade 54 hål under en och samma dag – varav 18 hål före frukost – på Gotland och sedan somnade mitt under storbandsjazzen i Visby

Säkerligen finns det fina golfbanor i efterlivet. Vi ligger några hål bakom, men jag är säker på att Monica håller utkik och bokar en tid för oss när det är dags!

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt