Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-nicklas-wacz/

Familj

Till minne: Nicklas Wacz

Nicklas Wacz, Stockholm, har avlidit i en ålder av 91 år. Han efterlämnar sin hustru Kate, efter nästan 60 års äktenskap, och sin svåger Gustav med tre söner och deras familjer samt många släktingar och vänner i Sverige, Ungern och andra länder.

Rätta artikel

Affärsmannen och direktören Nicklas Wacz föddes i Budapest varifrån han, efter gymnasiet och påbörjade högskolestudier, utvandrade 1948 med sina föräldrar till Sverige.  Efter handelsutbildning i Stockholm och några år som medarbetare i ett agenturföretag började han med egen affärsverksamhet. Under den tiden träffade han 1952 min syster Katalin Kadelburger och de gifte sig 1959.

De startade egen agenturverksamhet, Niwako AB, med försäljning av bland annat bijouterier. Efter en framgångsrik period med en schweizisk hårklippningsapparat samt löshår och peruker, kom försäljningssuccéer med olika dofter från bland andra Yves Saint Laurent och Charles of the Ritz. Efter många framgångsrika år blev deras företag uppköpt av det amerikanska företaget Charles of the Ritz.

Nick hade många intressen och kunskap om musik, historia, astronomi & ekonomi.  Han stödde flera olika humanitära föreningar. Han var medlem i WWF och under en period i Lions. Nicks förebilder var Dalai Lama, Valdemar Langlet, Per Anger och Raoul Wallenberg. Han var medlem i Raoul Wallenberg-föreningen, så länge den var aktiv, och han stödde också den efterföljande R W Academy. Nicklas var en sann demokrat och stor frihetsälskare.

I samband med grundandet av Forum för levande historia, och innan det första priset i Per Angers minne skulle delas ut, uppmärksammade Nicklas den nästan bortglömde Monseigneur Verolino som verkade i Budapest under andra världskrigets sista år och räddade, liksom Raoul Wallenberg, många förföljda. För den upptäckten fick Nicklas den påvliga utmärkelsen Benemerenti 2007.

Som njutare av klassisk musik, och speciellt Wagneroperor, bevistade han under många år Wagnerfestspelen i Bayreuth. Musikälskare som Nick var, hade han även många framstående musiker som personliga vänner.

Vi saknar Nick och minns honom som en alltid hjälpsam, omtänksam, generös och kulturell person som mötte sina medmänniskor med vänlighet och värme.