Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 22:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-olle-edelholm/

Familj

Till minne: Olle Edelholm

Olle Edelholm, Lidingö, har avlidit vid 93 års ålder. Han efterlämnar makan Maj-Lis samt barnen Jan, Eva, Mats och Lars med familjer. 

Olle var en av Sveriges ledande folkbildare under efterkrigstiden. Han växte upp på ett litet jordbruk i Forshaga i Värmland och gick sex år i folkskola. Genom att ta värvning som volontär i Svea Livgarde fick han möjlighet att gå på Försvarets läroverk i Uppsala. Han blev sedan fil lic  i pedagogik vid Uppsala universitet. 

1964 blev Olle studierektor och chef för Liberala studieförbundet (Lis) och han fick motsvarande befattning i Studieförbundet Vuxenskolan (SV) när det bildades 1967 genom en sammanslagning av Lis och Svenska landsbygdens studieförbund.

Redan innan SV:s formella bildande hade Olle förberett insatser inom två områden, där SV från starten kom att göra viktiga insatser, nämligen folkbildning för personer med funktionshinder och för pensionärer. Det var Olle Edelholm som personligen väckte frågan om att det statliga stödet till folkbildningen även borde omfatta insatser för personer med psykisk funktionsnedsättning, något som hade förbisetts.

Olle initierade också ett alltjämt fortgående samarbete mellan SV och Sveriges folkpensionärers riksförbund (i dag SPF Seniorerna) som starkt bidrog till att SPF Seniorerna kunde växa och utvecklas till en stark organisation. Olle var även en av initiativtagarna till bildandet av Förbundet nordisk vuxenupplysning, FNV, som nästa år firar sitt 50-årsjubileum.

1978 blev Olle överdirektör för Centrala studiestödsnämnden i Sundsvall och han kom från 1980 att engagera sig inom SV:s biståndsprojekt i Afrika och Östeuropa. Denna insats fortgick till 2014, då han var 89 år.

Vi känner stor tacksamhet över Olle Edelholms engagemang och stora betydelse för SV och för folkbildningen i stort. Utan hans insatser hade SV inte varit det starka studieförbund det är i dag.