Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-olof-liljefors/

Familj

Till minne: Olof Liljefors

Olof Liljefors, Stockholm, har avlidit i en ålder av 77 år efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är makan Sylvia och syskonen Gunnar, Margareta och Torsten med familjer, släkt samt många vänner.

Olof föddes 1943, yngst i familjen. Fadern, språkvetaren Roland, gick bort tidigt och modern Greta, förlagsredaktör, blev ensamförsörjare. Hemmet var gästfritt, och barnen förblev nära vänner för livet. 

Olofs yrkesliv ägnades Stockholms universitet, 40 år. Först studievägledare, sedan studierektor vid sociologiska institutionen, sist en insats på personalbyrån. Två gånger gavs han i uppdrag att skriva universitetets årsredovisning.

Hans farfar var tonsättaren Ruben Liljefors, bror till konstnären Bruno. I Släktföreningen Liljefors, bildad 2003, arbetade Olof hängivet in i det sista med möten, släktregister, skrifter och utflykter.

Olof och Sylvia, född Malmberg, firade silverbröllop i fjol. De fann varann i mogen ålder, en lyckträff på dansgolvet. Tillsammans byggde de fritidshus i Medelpad, åkte skidor i Tänndalen och for världen runt på VM i curling för ”oldgirls”. Sylvias lag tog sig dit elva gånger, Olof var så stolt över hennes medaljer.

Som pensionär tog Olof själv upp curling, och golf. Sportigheten förvånade inte syskonbarnen, deras ungdomlige farbror/morbror blev gärna en i gänget om en ledig plats på segelbåten dök upp. Han var även stor kulturvän, från tonåren abonnent på Konserthuset. Ibland sågs han på Berwaldhallens scen, i den månghövdade kören Cantemus. 

Olof var lika med guldkant på tillvaron, särskilt i kombination med Sylvia. Fika med hembakt, champagne-eftermiddagar, bjudningar med läcker spis och kul konversation, storslagna fester ...

Han förstod tidigt att knyta och vidmakthålla vänskapsband. Olof gjorde det där extra för andra: introducera en skolkamrat till klassisk musik, åka långväga för att hälsa på en pensionerad kollega, charma bordskamraterna på rehab till fortsatt kontakt med varann.

Vi saknar honom djupt och minns Olof med stor tacksamhet, och ett leende.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt