Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-27 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-olof-sahlberg/

Familj

Till minne: Olof Sahlberg

Olof Sahlberg, kallad Olle, Täby, har avlidit i en ålder av 95 år. Närmast anhöriga är barnen Monika, Henrik och Eva med familjer.

Olle föddes i Uddevalla. Familjen bodde de första åren i en personalbostad vid Bohusläns regemente. Detta var en trygg och spännande miljö för en ung pojke. Olle blev tidigt sjöscout och njöt av segling och friluftsliv.

1948 tog Olle examen vid Chalmers tekniska högskola inom den då relativt nya vetenskapen geoteknik. Efter anställning vid Stockholms stads gatukontor, där han bland annat utförde markundersökningar för byggnation av Stockholms tunnelbana, knöts Olle till den växande geotekniska avdelningen vid Kjessler & Mannerstråle AB, KM.

Under åren på KM (1956–1990) arbetade Olle med många stora och intressanta uppdrag i samband med den omfattande utbyggnaden av infrastrukturen i Sverige. Där fanns svåra geotekniska problem med lösa jordar och branta slänter. Han hade ett utpräglat sinne för praktiska lösningar och var intresserad av att utveckla nya arbetsmetoder. Olle publicerade flera artiklar i geoteknik under årens lopp. Han var ett välkänt och mycket respekterat namn inom sitt fackområde. Olle var ordförande i Svenska geotekniska föreningen under en period.

Sent i sitt yrkesverksamma liv var Olle ansvarig för geoteknisk projektering vid byggandet av Högakustenbron, Europas tredje längsta. Byggtekniskt är bron avancerad med komplicerade arbeten både under vattenytan och på hög höjd. Med hänsyn till objektets storlek var detta en verklig teknisk utmaning. Bron anses vara ett mästerverk bland fackfolk.

Som arbetskamrat var Olle mycket uppskattad då han var en erfaren geotekniker med en god portion humor och mänsklig omtanke. Han hade även sinne för värden som konst, musik och litteratur något som resulterade i KM:s konstförening.

Tillsammans med sin fru Majken skapade han en fin uppväxtmiljö för de fyra barnen Monika, Elisabet, Henrik och Eva.

1968 köpte Olle och Majken en vitkalkad gård på Österlen som fritidsbostad. Där hölls det många glada fester under somrarna.

Det har varit en ynnest att ha fått umgås med vår pappa så länge. För oss barn och barnbarn har han kunnat berätta om ett samhälle annorlunda än dagens. Han har stått för humanism och människorespekt. Vi har skrattat tillsammans. Hans humor var lågmäld och underfundig. Olle är mycket saknad av barn, barnbarn, släkt och vänner.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt