Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 17:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-orjan-tegler/

Familj

Till minne: Örjan Tegler

Örjan Tegler, Värö, Linköping, har avlidit i en ålder av 70 år. Närmast anhöriga är de tre barnen med familjer.

Örjans utbildning gick från Katedralskolan i Linköping till Uppsala: först vid stabs- och sambandsskolan följt av ett statistikår och agronomutbildning i ekonomi vid SLU. Efter tre års arbete vid LRF centralt återvände han till Värö och arbetade 21 år vid LRF Östergötland som skyddsingenjör, försäkringsrådgivare innan han de sista 15 åren före pensioneringen var kyrkokamrer i Vreta Kloster. 

Tillsammans med hustrun Carita fick han två döttrar och en son, som fick förmånen att växa upp på hans älskade fädernehem. Örjan hade glädjen att få vara med sina fyra barnbarn, både som barnpassare och kompis. De umgicks gärna med sin morfar som var ett gott föredöme.

Örjan fick genom sitt arbete god kontakt med många bönder och förståelse för lantbrukets förutsättningar i en föränderlig värld. Han kunde därför på ett levande sätt guida runt på Östgötaslätten. Det var fint att ta del av hans stora kunskaper.

Örjan var alltid omtänksam, en varm och vänlig person. Han ägnade stort intresse åt familj och släkt och bedrev bland annat släktforskning med stort engagemang, vilket vidgades till att initiera digitalisering av hemsocknens äldsta kyrkoböcker. Han deltog i många resor både utrikes i Afrika, USA, Indien och Europa och inrikes i Västergötland, Värmland, Stockholm och Östergötland.

När han vid en resa 2017 till Konstbiennalen i Venedig behövde vila lite extra var det ingen som misstänkte att det var första symtom på en avancerad cancer som två år senare skulle ända hans liv. Tack vare onkologisk terapi fick han dock uppleva många månader som förde oss samman ännu tätare.

Jag är tacksam för de stunder vi har upplevt tillsammans och särskilt de senaste årens resor med Örjan och hans nya livskamrat Gunilla i Västergötland i släktens och Guillous ledband och på Bergenbanan, till Wien, Berlin, Albanien, Israel, Venedig och på Donau.

Våra deltagande tankar går till Örjans barn och barnbarn och till Gunilla.