Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 20:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-oswald-lopare/

FAMILJ

Till minne: Oswald Löpare

Pianisten Oswald Löpare, Stockholm, har avlidit i en ålder av 98 år. Närmast anhöriga är sönerna Thomas, Stefan, Johan och Mats med hustrur samt barnbarn och många musikvänner.

Den vackra ön Alnön utanför Sundsvall i Medelpad kan ståta med tre fantastiska artister i den klassiska musiken respektive teatervärlden; hovsångerskan Hjördis Schymberg, skådespelaren Gunnar Hellström och pianisten Oswald Löpare.

Oswald Löpare var på många sätt en unik pianist. Hur många musiker kan briljera med att ena veckan ha ackompanjerat världsartister som Nicolai Gedda och Rolf Björling, samarbetat med teaterlegender som Ingmar Bergman och Alf Sjöberg för att veckan därpå påbörja ett nytt storartat samarbete med Evert Taube, Povel Ramel och Gaby Stenberg? Dessutom väntade långa turnéer med nyligen bortgångna lysande artisten Berit Carlberg.

Redan som barn hemma på Alnön började Oswald spela piano. Han bar på något sätt underbarnets stämpel och vid femton års ålder blev han 1938 antagen till pianoklassen på Musikaliska akademien i Stockholm som elev till dåtidens pianopedagog och ikon, professor Gottfrid Boon.

Vid andra världskrigets utbrott blev Oswald inkallad, men kunde ändå ge pianoaftnar, bland annat i Boden.

Oswalds musikaliska bana blev synnerligen rik och mångfasetterad genom dess stora repertoar. Alla som ätit på restaurang i Stockholm har väl någon gång njutit av hans pianospel där han kunde blanda wienervalser med Peterson-Bergers ”Frösöblomster” och smäktandevalser av Chopin. Det var en tid när kroggäster njöt av musiken samtidigt som man konverserade vid borden. Brända Tomten, Carlton, Ambassadör, Gillet vid Brunkebergstorg och många andra restauranger hade lyckan att få uppleva Oswald Löpares excellenta pianospel. Teatrar som Dramaten, Stadsteatern, Riksteatern likaså.

Han gjorde även flera turnéer med Svenska Amerikalinjens båtar och besökte svenskbygderna i USA. Hemma samarbetade han med Harry Brandelius och Sven Jerring och på Sveriges Radio medverkade han i över 2000 program. Själv hörde jag på 1950-talet ofta Oswald Löpares Trio i radio. Det var förnämligt.

Jag fick också äran att personligen ha flera romanskonserter med Oswald som fullödig ackompanjatör. Ingen har som han ackompanjerat mig till Lehárs svepande valsmelodi ”Meine Lippen sie küssen so heiss”, en härlig blandning av klassicism och frigjordhet à la Sune Waldimir.

Vi är många som minns en lysande musiker. Mina tankar går till hans efterlevande.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt