Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 02:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ove-frank/

Familj

Till minne: Ove Frank

Professor Ove Frank, Södermalm, har avlidit i en ålder av 82 år efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Kerstin och barnen Mikael, Camilla och Marika med familjer.

Ove studerade i Stockholm och började som operationsanalytiker vid Försvarets forskningsanstalt. En av hans första bidrag var en numera klassisk lösning till problemet hur tvåvägstrafik kan ledas på en enkel järnväg utan att alla tåg samlas på ett ställe. Mycket av hans arbete var hemligstämplat, men intresset för koder och chiffer hade han kvar i hela sitt liv. Parallellt fortsatte han forska och disputerade 1971 med den banbrytande avhandlingen ”Statistical inference in graphs”. Den var minst tjugo år före sin tid. Då sågs grafer som lite udda av men är i dag ett hett område.

Redan i provföreläsningen 1974 för professuren i Lund tog Ove upp undervisning i statistik. Sitt djupa pedagogiska intresse visade han senare som lärare, prefekt och linjenämndsordförande. Ove stannade i Lund i tio år. Under ett sabbatsår i UC Riverside, skrev han och David Strauss ett epokgörande arbete om Markovgrafer. Detta öppnade ett nytt forskningsfält inom nätverksanalys.

När professuren i Stockholm blev ledig flyttade han tillbaka. Även där satte han sin prägel på verksamheten. Han entusiasmerade doktorander för sin specialitet. Han arrangerade konferenser och blev en central person inom internationell grafforskning. Flera av hans studenter är internationellt uppmärksammade. Ove arbetade tvärvetenskapligt inom och utanför Sverige med psykologer, kriminologer socionomer och andra.

Efter pensioneringen fortsatte Ove aktivt med forskning. Han besökte regelbundet institutionen tills hans hälsa gjorde det omöjligt. Han delade frikostigt med sig av sina erfarenheter till stor glädje för oss, även de som arbetade med annat. Ove lämnar ett tomrum efter sig både på institutionen och i forskarvärlden. Våra tankar går till hans familj.