Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 18:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ove-landberg/

Familj

Till minne: Ove Landberg

Ove Landberg, Stockholm, har avlidit i en ålder av 88 år. Närmast anhöriga är hustrun Eivor samt sonen Anders med familj.

Ove Landberg växte upp i ett arbetarhem i Barkarby nordväst om Stockholm city. Han gick ut 7-årig folkskola mitt under brinnande världskrig. Efter några ströjobb hamnade han inom tryckeribranschen och jobbade flera år som sättare/typograf, bland annat på ett tryckeri i Sundbyberg. Detta låg vid min skolväg så kanske vi sågs redan då.

Våra vägar korsades i mitten på 1970-talet då Ove tryckte min avhandling vilket var början på en livslång vänskap. Efter ett antal år som anställd lyckades Ove med en sällan skådad analytisk förmåga, utvecklad social kompetens och hårt arbete tillsammans med en kompanjon bygga upp en stor grafisk verksamhet.

Jag och hans andra vänner uppfattade den skicklige affärsmannen Ove som född med segerhuva. Det kunde gälla alla typer av spel, sociala lekar till fastighets- och andra affärer. Ove vann oftast även om förutsättningarna inte varit de bästa.

Mot slutet av sitt yrkesverksamma liv blev vistelser och besök i de fina husen i San Agustin och Grisslehamn allt vanligare. Dessutom gjorde Ove längre resor dels med familjen dels med ”Bröderna” ett sällskap som Ove var med och bildade i början på 1990-talet. Ett bättre ressällskap kunde man inte önska sig. Hans nyfikenhet, vetgirighet, humor och snabba vassa skämtsamma kommentarer förgyllde många av våra gemensamma resor. Blev det stiltje någon enstaka gång åkte ett av många medhavda korsord fram.

Vi är många i vänkretsen, inte minst Oves gudson (tillika undertecknads son), som under alla år uppskattat Oves generositet dels i form av noga utvalda gåvor av olika slag dels i ett intresserat och hjälpsamt personligt engagemang. Ove var för mig, som var 18 år yngre, en fantastisk mentor.

Hade då Ove inga svagheter eller brister? Ja, inte många men trots ihärdiga försök från de närmaste vännerna blev Ove ”aldrig med dator eller smartphone”. Hans intresse för matlagning och bridge förblev mycket måttligt och insatsen som filmproducent begränsades till ett verk som lyckligtvis inte nådde en vidare krets av tittare.

Tomrummet efter gentlemannen och vännen Ove är mycket stort. Mina tankar går till Oves familj