Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-oyvinn-flostrand/

Familj

Till minne: Öyvinn Flöstrand

Öyvinn Flöstrand, Huddinge, har hastigt avlidit i en ålder av 73 år. Närmast anhöriga är hustrun Marie samt sönerna Jan och Per med familjer.

Öyvinn Flöstrand växte upp i Oslo. Efter skoltiden börjande han som murarlärling. Intresset för curling (Öyvinn spelade på nationell nivå) ledde till mötet med en curlingspelande flicka, Marie, som vid den tiden arbetade i Karlstad. Snart bodde Öyvinn också i Karlstad, de gifte sig och förblev gifta i 45 år.

Öyvinn började läsa ekonomi och efter avslutade studier flyttade paret till Västerås där hans svärfar drev trävaruhandel. Sönerna Jan och Per föddes och så småningom övergick intresset för större klot till mindre bollar – golf. Golfen kom att spela en stor roll i Öyvinns liv genom vilken han med sin sociala begåvning skaffade många vänner. Öyvinn arbetade som ekonomichef på olika företag innan han tillsammans med kompanjoner förvärvade och drev byggvaruhus i Västerås och Stockholm. När sönerna flyttat ut och Marie fått ett chefsjobb i Stockholm bosatte sig paret i Huddinge. Så småningom började Öyvinn trappa ned sitt engagemang i egna företaget och avslutade vissa styrelseuppdrag.

Familjen kom alltid i första hand och Öyvinn var mycket engagerad i sönerna. Icke förty fick hans många vänner hjälp med såväl triviala som mer komplicerade ekonomiska spörsmål. Då äldste sonen bosatte sig i USA skaffade sig paret ett boende i Florida.  Klimatet där tillät obegränsat golfspel och mellan rundorna kunde Öyvinn leda farfars bokklubb – mycket uppskattad av barnbarnen. Den praktiskt lagde Öyvinn fixade det mesta i de båda husen och sommarhuset i Bergslagen.  

Öyvinn innehade många ledande roller i näringslivet samt inom föreningslivet. Här kan nämnas engagemang som arrangör av curling-VM i Västerås 1990 och ordförandeskap i Västerås GK under åren 1992–1997.

Ett Brödrasällskap startades 1995 med Öyvinn som en av grundarna. Öyvinn var värd för det 50:e – och hans sista – Brödramötet. Öyvinn älskade livet, hade många vänner och vårdade vänskapen. Han lyssnade och talade väl (trots en norsk accent). Vi hade alltid trevligt i Öyvinns sällskap och stunderna med honom präglades av hans positivism, generositet, humor och analytiska förmåga. För oss Bröder har det varit en ynnest att kunna njuta av hans sällskap under många år. Tomrummet efter Broder Öyvinn är mycket stort. Våra tankar går till familjen.