Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-pasi-juhani-valimaa/

Familj

Till minne: Pasi Juhani Välimaa

Pasi Juhani Välimaa har avlidit efter en olycka i sitt hem i Bésiers, Frankrike. Han blev 51 år och efterlämnar maken Bretton Essex-Evans samt mor och syster.

När man nås av det ofattbara blir man stum. Pasi?

Pasi kom till Sverige och Stockholm i tjugoårsåldern, mötte tidigt Åke Livstedt, en betydande vänskap fram till Åkes bortgång 2018. I rask takt avverkades studier vid Stockholms universitet 1989–92, ett år på Nyckelviksskolan följt av Konstfack, linjen för textil konst och formgivning, 1993–97.

Pasis arbeten i vårutställningen 1997 beundrades! Skissartade spröda tecken med så kallade franska knutar, sydda med svart silkestråd på tunt vitt linne. Tunga trasryor med breda flärpar i lin och lintråd, visades på Galleri Doktor Glas i utställningen ”Skogen är evigt trogen”, 1998. 

Pasis text inför utställningen ”Efterår-höst” i mitt galleri oktober 2001 säger också något om kommande verk: 

”I 'Efterår-höst' visar jag textila arbeten i siden. Som meditativa landskap eller stämningar där naturen är själva utgångspunkten. För första gången visar jag ett stort tredimensionellt verk, 'Doft', men också ett broderi i miniatyrformat. Arbetena bygger på upprepning, små delar som fogas ihop, förändringar i sakta takt. Så har jag kommit till det sista av landskapen för den här gången. Det är efterår.” 

Verket ”Doft” inköptes sedan av Nationalmuseum.

Pasi har ansetts som Nordens främsta textilkonstnär. Uttrycket i hans verk växlar mellan det jordnära, mustiga och det sfäriska, himmel och hav. En dikt av poeten Ouyang Yu, ”Fallande rött”, inspirerade till ett verk i infärgat rött siden och Akseli Gallen Kallelas målning ”Gosse och kråka” till dova brända toner, grovt material, rafsiga stygn, som i gossens lappade byxor.

Av de utställningar Pasi och Kennet Williamsson skapade, under åren av gemensamt liv, minns jag särskilt ”I mars månad”, på Konsthantverkarna 1995. 

År 2004 tilldelades Pasi The Nordic award in textiles, 2014 Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning.

Pasi Välimaa verkade som lärare vid flera skolor och som professor i textil konst vid HDK Göteborg 2009–17. Han finns representerad i ett stort antal museer, i privata samlingar och på offentliga platser.

Efterår – höst. Pasi fattas oss.