Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-peder-tornvall-1/

Familj

Till minne: Peder Törnvall

Före detta generaldirektören Peder Törnvall, Stockholm, har avlidit i en ålder av 78 år. Närmast anhöriga är hustrun Suzanne Wennberg och barnen Clara och Henrik med familjer.

Efter studentexamen i hemstaden Norrköping gick Peder vidare på den klassiska karriärvägen i dåtida ämbetsmanna-Sverige. Det blev studier i juridik i Stockholm och där med befattningen som dekanus amanuens, en roll som gav honom full insyn och kontroll över fakultetens inre liv, därefter ett stipendieår vid New York University.

Hans mentor och lärare, den svenska kommunalrättens stora namn professor Fritz Kaijser, såg potentialen och det blev för Peder först Kommunförbundet, sedan kommundepartementet och där med slutposten som expeditionschef. Han lämnade kanslihuset 1991 och förordnades därvid som generaldirektör, först i Statens tjänstepensionsverk och sedan i anrika Statskontoret. 

Det finns givetvis annat att berätta. Peder var berest, helst till udda platser som Mongoliet och Transnistrien eller för detta fängelseön Capraia i toskanska arkipelagen. Han var synnerligen beläst, helst historia och biografier med en förkärlek för udda personhistoria och historiens märkligheter och krumsprång. Han var i sina betraktelser av tillvarons sällsamheter en god elev i Jolos skola.

Ett möte med Peder var alltid ett äventyr, en ständig slänggungefärd, oftast i historiens utkanter. Man var efteråt alltid glad, inspirerad och stärkt. Det var inte överraskande att han kom att ägna mycket tid åt Armémuseets projekt om Karl XII och svenskarna i Osmanska riket 1709–14, om den märkliga tid i svensk historia då Sverige styrdes från nuvarande Moldavien. 

Förutom berättelsen om den berömda kalabaliken var inte mycket belagt om vad som i övrigt hände dessa fem år. Hur kunde det alls fungera att styra Sverige från en ort som även i dag ligger mycket långt bort? Projektet lyckades nog rätt väl besvara frågorna. Peders bidrag handlar om kungens beslut att med en ny kansliordning stärka greppet om statsledningen och förvaltningen. Peders mycket tidiga företrädare som chef vid Statskontoret Carsten Feif var därvid en huvudperson.  

Segling var sedan ungdomsårens dagar i östgötska skärgården ett omhuldat intresse. Det blev seglingar i såväl Östersjön som i Båven och även i Tyrrenska havet, där med hemmahamn på Elba, ön som också blev familjens delårsboende under många år. Peder blev med tiden en god kännare av allt italienskt och behärskade språket väl.

Sjukdomen kom oväntat, hastigt och obändigt. En chock för alla omkring honom. Det är nu en vid krets som deltar i sorgen. Många tankar går till hans familj i denna svåra stund.