Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-peder-tornvall-2/

Familj

Till minne: Peder Törnvall

Förutvarande generaldirektören Peder Törnvall, Stockholm, har som tidigare meddelats hastigt avlidit i en ålder av 78 år. Han efterlämnar makan Suzanne samt barnen Clara och Henrik med familjer.

Peder föddes i Norrköping där fadern var rådman och något år borgmästare. Peder valde också den juridiska banan. Ett intresse som han delade med makan Suzanne, som är professor emerita i ämnet. Peder avlade juris kandidat-examen i Stockholm och blev Master of civil law vid New York University.

Peder gjorde en lysande ämbetsmannakarriär. Han var förbundsjurist vid Svenska kommunförbundet, regeringsrättssekreterare, föredragande i Konstitutionsutskottet och Valprövningsnämnden. Han kom till kommundepartementet som sakkunnig 1975 och utnämndes efter fyra år till expeditionschef.

Peder anförtroddes också viktiga expertuppdrag i flera statliga kommittéer inom det kommunala området, till exempel Kommunallagskommittén, Utredningen om den kommunala demokratin och Indelningslagskommittén. Vid tillkomsten av 1977 års nya kommunallag gjorde Peder betydande insatser. Peder Törnvall lämnade 1991 departementsvärlden och blev generaldirektör för Statens tjänstepensionsverk och tre år senare utsågs han till chef för Statskontoret.

Peder var en uppskattad chef och skapade ett stort förtroende hos uppdragsgivare, samarbetspartner och medarbetare. Han var analytisk och kompetent, klar och tydlig samt imponerade med sin utmärkta penna. Som person var han lågmäld och hänsynsfull och en god lyssnare. Han var genuint ärlig och vänlig och fick många vänner. I alla sammanhang uppträdde han med stor integritet och var en gentleman.

Peder hade många kulturella intressen. Han var fascinerad av Italien och familjen har sedan flera år tillbringat mycket tid i sin semesterbostad på den vackra ön Elba.  Innan dess var Österlen i Skåne en viktig källa för inspiration och rekreation. Familjen betydde mycket för Peder.   

Ända till nyligen var Peder med och organiserade återträffar för gamla kollegor från tiden i kommundepartementet. Han gav då en gedigen information om kommun- och statsförvaltningens utveckling i vårt land. Något som väckte stort intresse hos dagens ansvariga tjänstemän på många myndigheter, som tog emot oss seniorer på ett storartat sätt.

Peders bortgång har fyllt oss alla med stor sorg och saknad, men också med tacksamhet för allt vi har fått dela med honom.