Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-peder-tornvall-3/

Familj

Till minne: Peder Törnvall

Förre expeditionschefen och generaldirektören Peder Törnvall Stockholm har som tidigare meddelats avlidit 78 år gammal. Hans närmaste är makan Suzanne och barnen Clara och Henrik med familjer.

Om Peder Törnvalls karriärväg i formell mening må andra berätta. Jag vill uppehålla mig vid Peder som arbetsledare, arbetskamrat och vän.

Inom civildepartementet var vi under 1980-talet engagerade i beredningen av regeringens proposition om ledningen av den statliga förvaltningen. I såväl beredningsarbetet som genomförandet av det regeringsbeslut som följde var Peder ett ovärderligt stöd för oss tjänstemän som skulle genomföra intentionerna i regeringsbeslutet. För egen del gällde det regeringens chefsfrågor där Peder var en stöttepelare.

Expeditionschefen har också att vara ett slags ordningsman i det fortlöpande arbetet.  Det innebär bland annat tillsyn av att allt som lämnar departementet är såväl sakligt som juridiskt korrekt. Det kräver ofta hårda nypor – en uppgift som Peder klarade med framgång utan att vi någonsin hörde honom höja rösten. Han utstrålade för oss en trygghet även då han var vår granskare och lyssnade till hans lugnande stämma som bar spår från hans östgötska härkomst.

Efter pensioneringen ledde han i en liten grupp återträffar för före detta ”civilare” varvid vi orienterades om arbetet med våra tidigare uppgifter samtidigt som vi kunde upprätthålla vänskapsbanden från förr.

Den senaste återträffen skedde så sent som i början av december 2019. Då fick vi ta del av hur framgångsrikt ”våra frågor” från 1980-talet hade tagits om hand och vidareutvecklats.

Nu i sorgens och saknadens ögonblick får vi söka tröst i att Peder, medan tid ännu var, fick ta del av resultaten av hans och våra gärningar den gången.

Vi har, tycker jag, i vår tid förlorat bruket av viktiga honnörsord som trotjänare och trofasthet. Erik Axel Karlfeldt tecknade i en dikt bilden av en liten utvald skara som om sig själva kunde säga ”Giv andra stora namn. Nämn oss de trogna”.

Peder Törnvall hörde till den utvalda skaran.