Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 02:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-pelle-holmberg-1/

Familj

Till minne: Pelle Holmberg

Biologen Per ”Pelle” Holmberg, Spånga, har gått bort i en ålder av 72 år. Närmast anhöriga är hustrun Ingrid och barnen Lisa, Linnea och Eric med familjer.

Pelle var mest känd som svampexpert men var väldigt kunnig i det mesta som rörde naturen. En promenad med Pelle blev ofta en föreläsning om allt vi såg av djur och växter, vad de hette på latin, vilka som kunde användas i medicinskt syfte med mera.

Mycket av detta var sådd på hälleberget, men Pelle gav aldrig upp som den entusiastiske folkbildare han var. Han gladdes när han fick ta med skolelever från Järvafältet ut i skogen. De kom ofta från kulturer där vandringar i naturen inte hörde till vardagen.

Som en riktig morgonmänniska sågs Pelle ofta i trädgården under tidiga morgnar när vi just stigit upp. Att sköta trädgården var en av hans stora passioner. Och inte bara sin egen trädgård utan även andras. Vi behövde till exempel aldrig bekymra oss om att beskära våra träd. Rätt vad det var hittade vi Pelle i vår trädgård med sekatören i högsta hugg.

Pelle var också mycket idrottsintresserad, speciellt av hockey och fotboll. Åtskilliga gånger vandrade Ingrid från vår sida av gatan, över till Ingrid på andra sidan, för att prata, och i stället gick Pelle den motsatta vägen för att avnjuta en match på tv med en öl. Han var sedan barnsben djurgårdare, så att gå på Hovet och se en hockeymatch var alltid lika populärt. Han var också själv en flitig längdskidåkare och genomförde flera Vasalopp.

För några år sedan fick Pelle alzheimer. Han försökte inte dölja sin sjukdom utan gick ut i medier och berättade. Även under de sista åren, då Pelle inte längre bodde hemma, älskade han att få komma ut på promenad på Järvafältet. Det räckte med att gå 50 meter in i skogen och bara få sitta på en sten en stund för att han skulle tycka att utflykten var lyckad.

Pelle var en fin människa, en fantastisk granne och nära vän som betytt otroligt mycket för oss och våra familjer.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt