Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-per-ake-zillen-2/

Familj

Till minne: Per Åke Zillén

Som tidigare meddelats har leg tandläkare Per Åke Zillén, Nacka,  avlidit några månader före sin 80-årsdag. Närmast anhöriga är hustrun Eva och sonen Fredrik med hustru Connie, barnen Sofia och Sara samt dottern Erika med make Per, barnen Hampus och Patrik.

Som chef för Praktikertjänst AB:s tandvårdsdivision på 80-talet drev Per Åke en tydlig linje: en tandvård där prevention var basen. Han medverkade till att personal och mottagningar anpassades till en ny tandvård med utökad förebyggande verksamhet. Han initierade nya utbildningar och producerade ett antal uppskattade handböcker inom prevention. Sedan 2002 var han hedersledamot av Sveriges Tandläkarförbund.

1990 utsågs Per Åke till vd vid FDI World dental federation och han började direkt med en rejäl modernisering av organisationen för att förbättra FDI:s ekonomiska situation, vilket lade grunden till dagens ekonomiskt stabila och internationellt välrenommerade organisation.

Per Åke var i grunden en anspråkslös person och försökte inte framhäva sig själv, samtidigt som han var en dynamisk ledare med ett skarpt intellekt och stor kreativitet. Det är många som tänker på hans ofta ställda fråga, ”What have you done today to improve oral health in the world?”.

2001 tvingades Per Åke sluta hastigt då han fick njurcancer. Medan han väntade på transplantation bestämde han sig för att undvika dialys genom egenvård, vilket lyckades. Han skrev tillsammans med leg sjuksköterskan Kerstin Bergström handboken ”Livet med njursvikt”. Per Åke dog den 19 januari i år.