Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-per-axelson/

Familj

Till minne: Per Axelson

Per Axelson, Handen, har avlidit i en ålder av 75 år. Hans närmaste är sonen Björn.

Vi lärde känna Per i början av 90-talet när vi alla tre jobbade i riksdagen. Per hade börjat jobba i riksdagsbiblioteket i mitten av 80-talet och fick sedan i uppdrag att utveckla riksdagens informationssystem. Men det var genom Pers engagemang för löpning som vi främst kom att lära känna honom. Per ledde onsdagsrundorna i riksdagen. Det kunde vara Djurgården runt, Kungsholmen runt eller Södermalm runt. Per organiserade också riksdagens deltagande i längre motionslopp som Vindelälvsloppet och S:t Olafsloppet. Han var en skicklig ledare som peppade oss och fick var och en att känna sig som segrare efter dagens slut. 

De regelbundna onsdagsrundorna tunnades ut efter hand till en kärna av fyra personer. Det var Per, vi två undertecknade samt Jörgen Nilsson, som avled i slutet av förra året. Med ålderns rätt blev rundorna något kortare och omfattade Riddarfjärden runt, dock inklusive Västerbron i ur och skur året runt. Efter ytterligare några år och tilltagande krämpor här och där övergick motionen till promenader efter olika motionsstigar. Men vi har hållit samman regelbundet i över 25 år med dessa motionsaktiviteter. 

I början av 2000-talet anställdes Per som redaktör i bokförlaget Leopard, där han jobbade fram till pensioneringen och blev därefter frilansande redaktör med ett stort kontaktnät av författare. Per arbetade med bokmanus ända fram till sin död. En av dessa böcker handlar om Jan Myrdal-biblioteket, med bidrag av ett stort antal författare. Arbetet med boken kan sägas rama in hans liv, ett liv i bildningens tecken.

Under årens lopp har vi fått ta del av Pers stora bildning, inte minst inom historia och politiska ideologier. Han försåg oss med frekventa tips på artiklar och böcker om samhällsutvecklingen och som ofta ledde till engagerande diskussioner. Även om vi inte var överens på alla punkter, var vi eniga bland annat om att de tilltagande ekonomiska klyftorna i vårt land inte är hållbara i längden. Vi var också bekymrade över den internationellt sett låga andelen äldre i Sveriges riksdag och att den gamla ämbetsmannarollen börjat äventyras av fadäser både från tjänstemän och från ministrar.

Per var en stor kämpe inte bara som löpare, utan även som patient i sin kamp mot sjukdomen. Vi saknar en nära vän.