Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-per-axelsson/

Familj

Till minne: Per Axelsson

Tandläkaren Per Axelsson har efter en tids sjukdom avlidit i Stockholm 86 år gammal. Närmast anhöriga är makan Ingrid och barnen Eva och Torbjörn med familjer.

Per Axelsson föddes i Värmland och förblev sin hembygd trogen under hela sitt yrkesverksamma liv. 

Per Axelsson, utbildades till tandläkare i Stockholm, blev en framträdande auktoritet inom såväl nationell som internationell odontologi och hans insatser inom framför allt förebyggande tandvård var banbrytande. 

Samtidigt som han ansvarade för vården vid en privat tandläkarmottagning i Karlstad, påbörjade Per en forskarutbildning vid den nystartade odontologiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Utbildningens forskningsdel kom att omfatta en serie kliniska interventionsstudier utförda på barn i låg- och mellanstadiet i en skola i Karlstad. Undersökningarna hade som syfte att utvärdera effekter på karies och gingivit av en regelbunden och omsorgsfullt utförd så kallad ”professionell plack-kontroll”., det vill säga mekaniskt borttagande av biofilm från tänder och tandfickor. Unikt för studierna var att de praktiska momenten av den förebyggande vården utfördes av för ändamålet specialutbildade tandsköterskor och i skolmiljö. Resultaten redovisades i flera vetenskapliga publikationer och i en doktorsavhandling som med framgång försvarades vid Göteborgs universitet. 

Per Axelssons fortsatta vetenskapliga insatser var omfattande och inkluderade studier om kirurgisk parodontitbehandling, orsaker och riskfaktorer till karies och parodontala sjukdomar, samt betydelsen av kontinuerlig stödbehandling.

Per utnämndes till docent vid Göteborgs universitet, övertandläkare i tandhälsovård i Värmland, ansvarig för utbildningen av tandhygienister i Karlstad och senare adjungerad professor i tandhälsovård vid Göteborgs universitet.

Per Axelsson teoretiska kunskaper kompletterades med stor klinisk skicklighet och många är de patienter som fått förstklassig vård av Per Axelsson och hans många medarbetare.