Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-per-ole-traskman/

Familj

Till minne: Per Ole Träskman

Per Ole Träskman professor emeritus i straffrätt i Lund, har avlidit i en ålder av 75 år. Han efterlämnar hustrun Britta, sönerna Tomas och Mirek med familjer samt många nordiska kollegor och vänner.

Juridiska fakulteten i Lund har förlorat en framstående rättsvetenskapsman och lärare. Per Ole Träskman var finlandssvensk, uppvuxen i Helsingfors och utbildad vid den juridiska fakulteten där. Han kom till ett universitet som i hög grad präglades av Kekkonentidens politiska, radikala och kritiska perspektiv. Han tillhörde där den färgstarka svenskspråkiga 1968-generationen som gav fakulteten dess kreativa och nyskapande karaktär. Tvär- och flervetenskaplig forskning karakteriserade både diskussioner och forskningsuppgifter. 

Per Ole var en sann nordist. Det var hans generation som inom det nordiska rättssamarbetet gjorde 1970-talet till en guldålder. I den nordiska kretsen utvecklades hans djupa intressen för kritiskt tänkande, socialt ansvar, mänskliga rättigheter och en fungerande rättsstat.

Efter åren i Helsingfors kom Per Ole till Köpenhamn som lärare vid Copenhagen business school, men redan efter ett par år blev professuren i straffrätt i Lund vakant, och Per Ole sökte och fick tjänsten. 

Därigenom fick ämnet i Lund en skicklig företrädare. Han var en fängslande föreläsare, som lyfte ämnet till en internationell nivå. Snabbt fick han en grupp duktiga självständiga doktorander med aktuella forskningsteman.

PO var en guldkantad bildad företrädare för den finlandssvenska rättskultur vars aktörer behärskar dess litteratur från Johan Ludvig Runeberg och Hans Ruin till Tove Jansson och Kjell Westö. Också detta gränsöverskridande perspektiv präglade hans syn på forskarutbildningen. Han glömde aldrig betydelsen av det bildande och kritiska engagemang som utvecklades i informella sällskap, diskussionsklubbar och i social samvaro. 

Hans förtroendefulla ställning på fakulteten bekräftades av att han i nio år var fakultetens dekan. Hans egen forskning behandlade aktuella frågor och perspektiv Kring sekelskiftet 2000 engagerade han sig varmt i det omfattande Sida-projekt om rättsstatlig juristutbildning som fakulteten i närmre 15 år drev i Vietnam.

Per Ole var inte de stora ordens man. Han kunde verka tillbakadragen och fåordig, men hans ögon avslöjade den varma personligheten med en härlig underfundig och träffsäker humor. Han har för lång tid framöver gjort avtryck.