Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 17:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-per-olof-lefwerth/

Familj

Till minne: Per-Olof Lefwerth

Per-Olof ”Peo” Lefwerth, Rönninge, har avlidit i en ålder av 75 år. Han efterlämnar närmast makan Agneta, barnen Oscar, Katja och Daniel.

Basketprofilen – Solnaprofilen – advokaten och den gode vännen Peo har hastigt lämnat oss. Peo var son till Sven-Olof och Gunnel Lefwerth och växte upp i Råsunda, Solna. Efter faderns bortgång drev han familjens advokatbyrå vidare och var även Notarius publicus i Solna.

Peo debuterade i Solna IF:s herrlag säsongen 1960/61 och spelade där till mitten av 1970-talet fram till 1975/76. Han var en av de tongivande spelarna säsongen 1972/73 när Solna IF tog sitt första SM-guld någonsin. Han var även kapten i laget under många år. Bland de yngre spelarna som kom upp i A-laget under denna tid var han något av en fadersfigur.

Peo var, och är, även en av svensk baskets stora namn. I landslaget spelade han närmare tio år, han debuterade 1964 och spelade till och med 1973, det blev 108 A-landskamper, och han blev ”Stor grabb”.

Många resor runt om i världen gjordes genom basketen, Peo behärskade ryska vilket var till stor fördel när resorna gick till östblocket. Dessutom höll han i ordförandeklubban för Solna IF:s basketsektion under ett flertal år. 

Genom sin godhjärtade personlighet, sin humana inställning och sin juridiska kompetens var han en respekterad person i hela basket-Sverige.

I herrklubbens snäva krets deltog Peo frekvent vid dess (v)årliga bocciatävlingar och kunde så sent som 2017 titulera sig klubbmästare. I anslutning togs ofta årets första Östersjöbad i låga vattentemperaturer, oftast med Peo som ende badande.

Tillsammans med sin hustru Agneta (född Bröms), som även hon spelat i Solna IF:s damlag och med landslaget, bildades en starkt basketpräglad familj. Av deras tre barn, Oscar, Katja och Daniel, har även Oscar och Katja landslagsmeriter.

Resorna fortsatte även efter basketen och fram till varje jul kunde vännerna räkna med att få en bildkavalkad, i form av ett julkort, över de under året genomförda resorna 

Efter många år i Spånga flyttade Peo och Agneta, söderut, till sitt nya vackra hem i Rönninge. Tanken var att Peo nu i år skulle dra ner på advokatverksamheten, och så, en dag, tog livet bara slut – saknaden är stor!

Våra tankar går till familjen.