Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-06 00:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-per-wegner/

FAMILJ

Till minne: Per Wegner

Per Wegner, Sollentuna, har avlidit i en ålder av 87 år. Närmast anhöriga är hustrun Kerstin och barnen Jan, Karin och Lars.

Per tog studenten på Högre allmänna läroverket i Filipstad, gjorde sin värnplikt vid A9 i Kristinehamn och påbörjade därefter studier vid Uppsala universitet, där han examinerade som pol mag. Per fick därefter anställning vid Skandinaviska banken i Göteborg.

Redan på gymnasiet visade Per framåtanda och en social förmåga som gjorde honom populär i många led. Denna förmåga var också till nytta när han började sina studier i Uppsala där han snabbt växte in i nationslivet. Per utsågs så småningom till Värmlands nations skattmästare, en inte så ringa merit.

Per började sin bank- och databana i början på 60-talet på Skandinaviska banken i Göteborg. Vid den tiden gick de flesta stora bankerna över från hålkort till datorer. När dataverksamheten i Skandinaviska banken skulle centraliseras, flyttade Per till huvudkontoret i Stockholm. I samband med fusionen med Stockholms Enskilda bank 1972 utnämndes Per till datasystemchef i den nya banken SEB. Under senare år var han chef för administrationen vid huvudkontoret. De sista aktiva yrkesåren fick Per möjligheten att ta över chefskapet för det bankgemensamma serviceföretaget Servo.

Per var synnerligen omtyckt och uppskattad bland sina kollegor. Han hade en ledarstil där han var mån om den enskildes väl och ve även utanför själva banken. Han var en trygg person dit man kunde vända sig vid problem. Per uppmuntrade och stöttade också yngre kollegor i deras vidareutveckling och karriärer.

Det var cancern som till slut avslutade Pers livsvilja. Han hade länge kämpat mot sjukdomen. Aldrig klagat eller ömkat sig. Med förståndet alltid intakt, frågade han vid våra möten, hur vi andra mådde. I hela sitt liv har han strävat, men i slutet av maj tog denna strävan slut djupt saknad av familj, släkt och vänner.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt