Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-peter-hoglund-1/

Familj

Till minne: Peter Höglund

Professorn i klinisk farmakologi och överläkaren Peter Höglund, Stora Beddinge, har avlidit i en ålder av 63 år. Närmast anhöriga är dottern Catharina och sambon Karin med familjer.

Peter var en mångfasetterad person. Kortfattat så var han vad man förr i tiden benämnde en lärd man. Samtalet kunde omfatta alltifrån medicin, etik, litteratur, musik, golf till vilken crème fraiche som passade bäst till sillen. Hans kunnande, och då särskilt kring etiska frågeställningar, fördjupade de flesta diskussioner såväl inom arbetet som i personliga möten. 

Hans djupa kunskaper i farmakologi kombinerat med vetenskaplig och pedagogisk skicklighet la grunden för många unga läkares och doktoranders karriärer. Hans djupa engagemang för etikfrågor gjorde honom till en mycket uppskattad lärare och förebild. 

Peter verkade i flera regionala och nationella läkemedelssammanhang. I många år var han ledamot av Läkemedelsrådet i Skåne. Hans förmåga att kritiskt bedöma det vetenskapliga underlaget till olika behandlingar hade stor betydelse för att främja rationell läkemedelsanvändning. Peter kunde som få andra överbrygga klyftan mellan kontrollerade vetenskapliga läkemedelsstudier och den komplicerade kliniska verkligheten.

Peter var också en uppskattad ledamot i Apotekarsocietetens styrelse och ordförande för stiftelsen NEPI, nätverk för läkemedelsepidemiologi. Hans breda erfarenheter och förståelse för vikten av samverkan mellan olika yrkesgrupper har varit av stor betydelse för utvecklingen av läkemedelsområdet i Sverige. 

Kanske var det just i arbetet kring etiska frågeställningar vid kliniska prövningar på människor som Peters alla goda egenskaper kom till sin verkliga rätt. Han arbetade med etisk prövning av forskning långt innan nuvarande lagstadgade struktur trädde i kraft år 2004, och verkade där till sin bortgång.

Peter har haft en synnerligt stor betydelse för etikprövningens framväxt i Sverige bland annat genom sin roll som Överklagandenämndens vetenskaplige sekreterare. Han fanns alltid tillgänglig för nämndens ledamöter, ersättare och kansli. Han var nämndens ryggrad och dess kompass! 

Svensk etikprövning har gått miste om sin galjonsfigur och klinisk farmakologi i Lund, i Skåne och i Sverige, har gått miste om en mycket klok kollega och medmänniska.

Ämnen i den här artikeln:

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt