Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-peter-horal/

FAMILJ

Till minne: Peter Horal

Överläkaren Peter Horal, Göteborg, har avlidit vid en ålder av 66 år. Han efterlämnar barnen Susanna, Cecilia och Malcolm, syskonen Eva och Mikael och flera barnbarn.

Peter växte upp i Göteborg där han studerade medicin och blev legitimerad läkare 1984. Han rekryterades som underläkare till virologiska laboratoriet i Göteborg 1985 där han erhöll specialistkompetens 1991

Parallellt med specialistutbildningen genomförde han sitt avhandlingsarbete som handlade om att i detalj klargöra hur antikroppar känner igen ytmolekyler på humant immunbristvirus. Forskningsfynden presenterades i en uppmärksammad doktorsavhandling 1991 och lade grunden för två bioteknikföretag. Han utnämndes 1995 till docent i virologi.

Peter var engagerad i den diagnostiska virologins radikala omställning under 1990-talet och blev 2001 laboratoriets chef, en position han innehade i mer än tio år. Som chef visade han genuin omtanke om sin personal och värnade om diagnostikens kvalitet under en tid då nya virus upptäcktes och tekniken utvecklades i snabb takt.

Hans chefskap skapade också utmärkta förutsättningar för forskning, vilket bidrog till laboratoriets vetenskapliga framgångar. Under senare år deltog han i införandet av förbättrad screening av livmoderhalscancer genom påvisande av humant papillomvirus, och var en uppskattad fakultetsopponent vid flera disputationer i detta ämne.

I stället för att pensionera sig ökade Peter under senaste året sin arbetstid för att hjälpa laboratoriet att klara den starkt ökade belastning som covidepidemin innebar. Han var alltjämt i fullt arbete när han hastigt och oväntat avled i en ovanlig komplikation till en infektion. Peter efterlämnar varma och ljusa minnen hos alla som har haft glädjen att få arbeta med honom.