Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 07:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-peter-landelius/

Familj

Till minne: Peter Landelius

Peter Landelius, Santiago de Chile, har avlidit i en ålder av 76 år. Närmast anhöriga är hustrun Nancy Julien Landelius och barnen, Adam, Jakob, Lotta och Enrique.

Peter Landelius började redan 1966 på UD efter att ha avlagt juristexamen och tagit tre betyg i ryska. Han var sekreterare till flera utrikesministrar och tjänstgjorde som ambassadör i Guatemala, El Salvador och Honduras 1987-89, Venezuela, Trinidad och Tobago 1991–96 och Argentina, Uruguay och Paraguay 1997–2001. 

Peter var en oerhört bildad man, men framhävde aldrig sig själv. Tack vare hans suveräna arbete som översättare har svenskar kunnat ta del av framför allt de stora latinamerikanska författarna som Pablo Neruda, Gabriel Garcia Marquez, Mario Vargas Llosa och nu senast Gabriela Mistral. 

Det blev också egna böcker och intressanta artiklar. Han mottog ett flertal internationella priser, bland annat det betydelsefulla Bernardo  O'Higginspriset av Chiles regering i april 2019. Chiles utrikesminister Ampuero motiverade priset ”Jag vill lyfta fram det samband som han har etablerat mellan litteraturen, kulturen, konsten, diplomatin och det oändliga värde som finns i demokratin, friheten, respekten för mänskliga rättigheter och den kulturella dialogen.” 

Peter ställde också upp för ambassaden och gästande svenskar i Chile med föreläsningar och som samtalspartner. Arvode?  Gärna några burkar sill, knäckebröd eller lingonsylt …

När ambassaden tillsammans med chilensksvenska kulturinstitutet, ICHS, framställde en bok med vittnesmål om Harald Edelstams insatser efter militärkuppen i Chile 1973 bidrog både Peter och Nancy med egna berättelser och fakta/språklig granskning. 

Saknaden efter Peter är stor i familjen och bland hans många vänner runt om i världen. Han var en trofast och generös vän.  En av Sveriges största intellektuella har gått bort, men hans verk lever vidare och vi är tacksamma över att ha fått ta del av hans kunskaper, klokskap och värme.