Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 01:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-peter-lofmarck/

Familj

Till minne: Peter Löfmarck

Före detta hovrättslagmannen Peter Löfmarck, Stockholm, har avlidit i en ålder av 82 år. Han efterlämnar i sitt äktenskap med Madeleine Löfmarck, senare gift Leijonhufvud, barnen Anna, Calle och Erik med familjer.

Peter var en skicklig jurist som mest kom att syssla med praktiska och jordnära juridiska spörsmål. Sin karriär, efter jur kand-examen i Lund 1962 och sedvanlig tingstjänstgöring, inledde han vid Göta hovrätt i Jönköping. Där antogs han 1965 som fiskal och 1971 som assessor.

Sedan följde uppdrag i Stockholm som sekreterare i Lagberedningen 1971–1974. Tillsammans med bland andra Lagberedningens ordförande Gösta Walin författade han senare kommentarer till den utsökningsbalk som beredningen utarbetat. 

En period som rättssakkunnig i justitiedepartementet följdes av utnämning 1980 till departementsråd i samma departement. Det var en slitsam befattning i lagstiftningens centrum. Sedan rekryterades Peter ut till ett fackdepartement, med högsta ansvar för juridiken där. 1986–1992 var han sålunda rättschef i kommunikationsdepartementet. 

Sedan kom sluttjänsten när Peter fram till sin pensionering var lagman, det vill säga chef för en dömande avdelning, i Svea hovrätt. Bland mycket annat ledde han i den egenskapen den uppmärksammade hovrättsprocessen mot Billy Butt. Parallellt med sin domartjänst fullföljde han olika utredningsuppdrag, såsom översynen av lagstiftningen om enskilda vägar och fartygssäkerhetsutredningen. Här kom hans praktiska talanger till stor nytta. 

Peter var inte någon torr jurist. Han hade ett vänligt och humoristiskt väsen. I hans sällskap hade man inte tråkigt. Vi som skolats i Göta hovrätt men därefter fått tjänster i Stockholm har vårt eget kotteri med regelbundna sammankomster. Den trivsel som där utvecklats har fått sig en rejäl törn när vi inte längre har Peter bland oss.