Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-peter-ohman/

Familj

Till minne: Peter Öhman

Peter Öhman, Saltsjö-Duvnäs, har avlidit i en ålder av 89 år. Närmast anhöriga är maken Jurek Bendzera och systern Karin Öhman.

Peter lärde jag, Thomas, känna på arkitekturskolan i Zürich på 50-talet. Familjen på hans mors sida var väl etablerad i staden och jag hade förmånen att i hans sällskap bekanta mig med kulturlivet och personer, som en utlandsstudent knappast kunnat drömma om. I hans Fiat Topolino såg vi Schweiz, reste till Davos för skidåkning och till Italien för konsten.

Peter bytte arkitekturstudierna mot haute couture i Paris och återvände sedan till Sverige och till stranden i Saltsjö Duvnäs där han växt upp med fem syskon i en tidig funktionalistisk villa av Sven Markelius. Segling med Stjärnbåtar, regattor och utflykter i skärgården hörde somrarna till. Efter några år inom mode sadlade han om och läste konsthistoria och blev byggnadsingenjör. Han arbetade hos arkitekten Lola Geisendorf vars kraftfulla temperament var en daglig utmaning. Därefter var Peter verksam vid Byggforskningsinstitutet och Riksantikvarieämbetet där han medverkade i förvaltningen av statens kulturminnen.

Ett litet, gammalt, mycket charmfullt hus vid Strandpromenaden blev Peters och hans make Jureks gästfria hem och som pensionärer tillbringade de långa tider vid Medelhavet och i sin bostad nära Vatikanen i Rom, där gästfriheten fortsatte.

Under sina halvårslånga vistelser i staden var Peter centrum bland kulturintresserade svenskar som bildade en litteraturgrupp. Där deltog Peter med liv och lust, ofta med spännande och överraskande bokval. Vid efterföljande samvaro med ett glas vin underhöll han sällskapet med underfundiga berättelser om sin stora och excentriska släkt.

Peter var en estet med breda intressen för konst och litteratur och en trogen och inspirerande vän. En stor vänkrets minns Peters vänliga och milda väsen.