Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-29 04:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ragna-wormbs/

FAMILJ

Till minne: Ragna Wormbs

Ragna Wormbs, född Mineur, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit, 81 år gammal. Närmast anhöriga är barnen Nina och Johan Wormbs, fem barnbarn, släkt och vänner.

Ragna föddes i Stockholm men tillbringade sina första 15 år i Gävle, Luleå och Överkalix eftersom pappa Börje var jägmästare och familjen fick följa med jobbet. De flyttade småningom tillbaka till Stockholm och Älvsjö, där hennes mamma Britta vuxit upp. Efter studenten i Brännkyrka gymnasium tog Ragna Norska Amerikalinjen över Atlanten för att under ett år hjälpa sin moster, som var verksam i Washington DC, med framför allt sömnad. Intresset för handarbete behöll hon livet igenom.

År 1964 gifte sig Ragna med Staffan Wormbs och de fick två barn. De flyttade till Katrineholm, men efter skilsmässan flyttade Ragna och barnen tillbaka till Älvsjö. Hon arbetade större delen av sitt yrkesverksamma liv på Esselte som redaktör med almanackor och blanketter.

I mitten av 1990-talet bröt hon upp från Söderort och flyttade in till ett modernt kollektiv på Södermalm. Där bodde och trivdes hon i 25 år och fick många nya vänner i den gemenskap som var kännetecknande för kollektivhuset Tullstugan.

Hennes två stora intressen var läsning och resor. Bokhyllorna var fyllda och bokcirklarna avlöste varandra. Intresset för att resa grundlades tidigt. Redan 1957 reste hon tillsammans med barndomsvännen Elna för att arbeta en sommar inom bryggerinäringen i Västtyskland. Senare i livet gick resorna till Nordkap och Egypten, Jerusalem och USA, Grekland och Karibien. En gång tog hon transsibiriska järnvägen.

Hon hade en sviktande hälsa och med tiden cirkulerade mycket kring hennes sjukdomar. Men hon behöll sin humor. Ragna var en utpräglad kvällsmänniska och hon hade en kylskåpsmagnet med texten ”I don’t do mornings”. Kanske var det med en blinkning till oss som hon tog farväl på årets längsta dag. Hon är saknad.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt