Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 21:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ragnar-norrman/

Familj

Till minne: Ragnar Norrman

Docenten Ragnar Norrman, Uppsala, har avlidit 82 år gammal. Hans närmaste är hustrun Christina och barnen Gunilla, Peter, Jonas och Mattias med familjer.

Ragnar Norrman var född i Stockholm och växte upp på Aspö i Mälaren, där fadern då var kyrkoherde, och sedermera i Stigtomta. 

Efter studentexamen i Nyköping 1956 for Ragnar Norrman till Uppsala universitet och kom att ingå i den legendariske kyrkohistorikern Sven Göranssons seminarium. Inspirerad av den franske religionssociologen Gabriel Le Bras fokuserade man på kyrkan som socioreligiöst fenomen i det långa perspektivet. I det sammanhanget inriktade han sig mot prästdemografi och kyrkans socialhistoria. Här blev han en banbrytare i vårt land.

Hans avhandling ledde till docentur och rörde prästrekryteringen 1786–1965. Ämnet gav en vidgad belysning av kyrkans ställning i samhället. Därefter skrev han bl.a. om prästernas komplicerade befordringssystem under 1800-talet. Kyrkans sociala skyddsnät för deras familjer belyste han i studier om det så kallade nådårsinstitutet och om prästänkornas och även klockaränkornas försörjningsfrågor. Han blev på så sätt tidigt inriktad mot kvinnohistoria. 

Åren 1981–83 var han tf. professor i Oslo och bedrev då forskning om den norska kyrkans förhållanden 1940-45, då den styrdes partipolitiskt genom den nazistiska Nasjonal samling. Som ett resultat utgav han bland annat boken Quislingkyrkan (1998).

En betydande insats gjorde Norrman som vetenskaplig ledare under 55 år för det stora stiftshistoriska projektet i Uppsala. Uppgiften är att ge ut stiftets herdaminne och ett stort antal excerpister arbetade under många år under hans ledning. Hittills har utkommit 20 volymer i olika serier och för all framtid är hans namn inskrivet i Uppsala stifts hävder. Som en erkänsla för sin insats tilldelades han 2018 ärkebiskopens Stefansmedalj. 

Norrman var e.o. docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet 1979–1986 och därefter universitetslektor fram till 2002. Han var en uppskattad och inspirerande akademisk lärare och en god kollega.

 I femton år tillhörde han Svenska Kyrkohistoriska Föreningens arbetsutskott. Åren 2002–17 var han redaktör för den i sitt sammanhang oumbärliga  Matrikel för Svenska kyrkan, kyrkans motsvarighet till statskalendern. 

Ragnar Norrman var en utpräglad och skicklig arkivforskare med tvärvetenskaplig inriktning och exceptionell paleografisk skicklighet. Han efterlämnar en solid vetenskaplig produktion.