Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 00:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-rene-reiss/

FAMILJ

Till minne: René Reiss

René Reiss, Stockholm, har avlidit i en ålder av 74 år.

En vinterdag när plogbilar och snöskottare hade fullt sjå med att få undan snön från gator och trottoarer kunde man möta en cyklist som verkade oberörd av väder och årstider.

Cyklisten var René Reiss på väg till ”sin” biograf, Kvartersbion, på Hornstulls strand. På pakethållaren hade han filmrullar i plåtaskar, hyrda och upphämtade på något filmbolag i stan. Det kunde vara ”Casablanca”, ”Slå nollan till polisen”, ”Ung rebell” eller någon annan klassiker som skulle visas på kvällen. Vi pratade en stund om film. Som filmkritiker i tidningen Arbetaren hade jag koll på läget och René berättade om sina senaste filmfynd.

Det unika med René var nämligen att han inte bara stod för repertoaren på Kvartersbion, valde de filmer som skulle visas och själv hämtade dem till biografen. Dessutom uppträdde han i samtliga roller på biografen, som försäljare av biljetter och biogodis, som vaktmästare som rev biljetterna i entrén till salongen och som maskinist som skötte projektorerna under visningen. Och efteråt städade han lokalen och ordnade för nästa dags visning.

Jag kände inte René personligen. Han föddes 1946, växte upp i Årsta, sprang på bio och ägnade sig sedan på olika sätt åt film. 1973 tog han över biografen Rio som hade invigts 1943, samma år som hans föräldrar kom som flyktingar från Österrike till Sverige.

Inredningen i biografen var oförändrad, men René rustade upp lokalen. Givetvis hade han det motigt ekonomiskt. Kvartersbion var konkurshotad flera gånger men hade också supporters och en liten men trogen publik. De senaste åren fick han blygsamma kommunala bidrag till verksamheten. Men till sist gick det inte ihop längre och efter drygt trettio år var han 2008 tvungen att sälja bolaget och Folkets hus tog över biografen.

René Reiss var en av dessa entusiaster som håller kulturen vid liv. Jag kommer att minnas honom hojande genom stan i ur och skur på sin damcykel med en filmklassiker på pakethållaren och hans breda, godmodiga och lyckliga leende när han avslöjade innehållet i plåtaskarna.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt