Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 10:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-richard-bergqvist/

Familj

Till minne: Richard Bergqvist

Kocken Richard Bergqvist, Höllviken, har hastigt avlidit under en resa i Brasilien i en ålder av 57 år. Närmast anhöriga är mamma Ulla och syster Annette med maken Jonas.

Richard föddes i Stockholm 1962. Redan som barn blev det tydligt att matlagning var hans stora passion. Tidigt plöjde han kokböcker och mattidningar och när familjen åkte på semester var det en självklarhet att besöka Paul Bocuses restaurang i Lyon.

Efter studierna på Enskilda gymnasiet blev Richard kocklärling på Grappe d’Or under ledning av krögarlegenden Gunnar Forsell, för att sedan börja på Kristinebergs kockskola 1982. Där varvades teori och praktik och Richard började på Ulriksdals värdshus som kock och konditorlärling. Efter examen jobbade han där i fyra år. 

1990 flyttade han till Malmö för att driva restaurang Pauli. Att flytta till Skåne föll sig naturligt, med familjen hade Richard tillbringat många somrar på Horsabacken i Blentarp. Han blev 1992 köksmästare på Svaneholms slott och gästspelade bland annat på Barbados med svenskt smörgåsbord tillsammans med artister såsom Lill-Babs och Robert Wells.

Som klasskamrat till hans syster Annette fick även jag ta del av Richards eminenta matlagning och inte minst hans bakverk. Richard älskade bakverk och desserter och hämtade gärna influenser från Tyskland och Frankrike. Inget var för krångligt eller för jobbigt för Richard. Han kom senare att arbeta i såväl Danmark som Tyskland. 

Richard lagade mat med grädde, smör och kärlek och han visste vilken kunskap och vilket slit som låg bakom en riktigt god måltid. Det visade han inte minst i sitt tal på sin systers bröllop 2014 då han ägnade en stor del åt att tacka kökspersonalen.

Förutom matlagning älskade Rickard att resa, gärna till Sydamerika och det var under en resa där som Richard hastigt avled.

Vi som kände Richard minns inte bara hans makalösa kokkonster utan även hans gästfrihet, vänlighet och inte minst hans kloka motto i köket ”När man ändå gör något kan man lika gärna göra det gott”.