Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 01:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-rolf-g-h-henriksson/

Familj

Till minne: Rolf G H Henriksson

PhD Rolf G H Henriksson, Solna, har avlidit i en ålder av 82 år. Närmast anhöriga är hustrun Margareta Hellström och döttrarna Anna och Charlotta. 

Rolf Henriksson var en av Sveriges ledande ekonomiska doktrinhistoriker. Han växte upp i Mölnbo nära Gnesta. Fadern arbetade på Scania Vabis i Södertälje. Modern var hemmafru. Rolf kom efter studenten i Södertälje till Handels i Stockholm, där han studerade för Bertil Ohlin, Arthur Montgomery och Erik Dahmén. Den senare pekade ut honom som sin bäste elev. Rolf ansåg sig höra till Ohlin-kretsen men arbetade på Konsum, följde Ernst Wigforss skriverier och blev ”något av en socialdemokrat”.

År 1960 kom Rolf till Northwestern University utanför Chicago. Där undervisade han i matematisk nationalekonomi tillsammans med sin handledare Robert Clower och även i pristeori i Austin, Texas. Han lärde känna berömdheter som tillväxtforskaren Walt Rostow och ekonomihistorikern Robert Fogel.

På Northwestern disputerade Rolf 1969 på en avhandling om amerikaemigrationen från Sverige 1865–1900. Inspirerad av new economic history (en amerikansk forskningsinriktning) gjorde han en kontrafaktisk analys: Hur hade den svenska befolkningsutvecklingen blivit utan utvandringen?

Rolf trivdes aldrig i Austin utan i mitten av 1960-talet återvände han till Sverige och Handels. Han arbetade ett år som assistent åt Ohlin innan han flyttade till nationalekonomiska och ekonomisk-historiska institutionerna vid Stockholms universitet. Med tiden riktades hans intresse mot den strukturforskning som företräddes av Johan Åkerman, Ingvar Svennilson och Dahmén.

Rolf var oerhört beläst och en hängiven samlare av böcker, tidskrifter och arkivmaterial. Han var ytterligt noggrann i allt vad han företog sig. Han skrev om Industriens utredningsinstitut, Konjunkturinstitutet, den så kallade Stockholmsskolan, Nationalekonomiska föreningen och Nationalekonomiska klubben och om Eli Heckscher, Erik Lundberg, Svennilson och Dahmén. Doktrinhistoriens perifera ställning inom nationalekonomin var inte till hans fördel men vi andra hade stor glädje av hans outtömliga kunskaper om svensk nationalekonomi. Rolf var försynt och vänlig och satte sig aldrig på höga hästar.