Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-23 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-rune-lindsten/

Familj

Till minne: Rune Lindsten

Rune Lindsten, läraren, kyrkomusikern och kompositören, har flyttat till sitt himmelska hem 87 år gammal. Rune var uppväxt i Gagnef och bosatt i Säter, Dalarna. Han efterlämnar hustrun Inger, barnen Anders och Ulrika med familjer, bror med familj samt många musikvänner och tidigare elever.

Rune Lindsten var en skicklig improvisatör och erkänd kompositör. Hos Stim finns 186 verk registrerade, mest orgelverk men även kammar- och vokalmusik. Hans musik har klassisk stil, folkliga tongångar och harmonik från jazzen.

Den tvååriga pojken Rune sjöng sin mors folksånger för blommorna vid Dalälvens ängar. Vid 4-års ålder trakterade han faderns tvåradiga dragspel och som skolpojke satt han i knäet på skolkantorn och ackompanjerade klassens psalmsång. Fadern lärde honom noter och kantorn Henning Olovsson var hans första pianolärare

Efter studentexamen blev det folkskollärar- och ämneslärarexamen samt kantors- och organistexamen. Som lärare i matematik och fysik var han älskad av elever och kollegor under sina 42 år vid Forssaklackskolan i Borlänge.

Rune turnerade som ackompanjatör i Sverige, USA och Kanada med kyrkosångare som Sven Björk, Göran Stenlund, Carl-Erik Olivebring, Anders Eriksson och Jan Sparring. Lokalt var han anlitad som körledare och organist. Stor glädje hade Rune i att musicera och framträda med sin egen familj.

I duo med Ingrid Litborn, violin, gav han år 2002 ut cd:n ”Dialog” med endast egna verk. Under sina resor knöt Rune rika musikaliska kontakter. Han ordnade konserter i Sverige för unge Andrew Canning, som nu är domkyrkoorganist i Uppsala. Rune åkte gärna långväga för att lyssna när organister framförde hans musik.

Vi minns honom med stor glädje och tacksamhet.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt